Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Marta Catellani

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Marta Catellani, 1997 yılında Catellani reaksiyonunu keşfetmesiyle tanınan İtalyan bir kimyagerdir. 2016 yılında Avrupa Bilimler Akademisi'ne seçilmiştir. Catellani 2019 itibariyle profesör olarak görev yapıp Organik Kimya Bölümü'ne başkanlık yaptığı Parma Üniversitesi'nden 1971 yılında kimya alanında doktora derecesini almıştır. Catellani doktora sonrası eğitimini Chicago Üniversitesi'nde tamamlamıştır. Moskova Devlet Üniversitesi'nde (1992), Pekin Teknoloji Enstitüsü'nde (2004) ve Xi'an Üniversitesi'nde (2004) misafir profesör olarak görev yapmıştır. 2012 yılında Japonya Bilimi Teşvik Derneği'ne üyelik kazanmıştır. Araştırmaları çok adımlı organik reaksiyonlar için katalizör olarak paladyum üzerine odaklanmaktadır. Catellani reaksiyonu Kimyada sentez olarak bilinen bir uygulama vardır. Bu işlem, daha basit bileşiklerden daha karmaşık kimyasallar oluşturmak için kullanılır. Bu karmaşık bileşikler, çeşitli yetenekleri ve özellikleri nedeniyle tercih edilir. Karmaşık bileşiklerin üretilmesi için daha basit olanların belirli bir şekilde “işbirliği yapması” gerekir. Bu çok zor olabilir ve sabır gerektirir, çünkü bağların kullanım ve özelliklerinin test edilebilmesi için yapılması gereken süre nedeniyle. Yeni bileşiklerin geliştirilmesini ve test edilmesini hızlandırmak için bu sürecin optimizasyonuna ihtiyaç vardır. 1997 yılında Catellani ve ekibi bu süreci optimize etmek için uygun bir yöntem buldular. Catellani, arzu edilen karmaşık bileşiklerin verimini basitleştiren ve artıran bir zincir reaksiyon sürecini keşfetti. Catellani Reaksiyonunun oluşturmak için yoğun olarak kullanıldığı bağlardan biri Karbon-Karbon bağlarıdır. Bu bağlar kararlılıkları ve güçleri nedeniyle tercih edilir. Bu nitelikler bağları daha karmaşık bileşiklerin oluşumunda çok faydalı kılar. Catellani Reaksiyonu, keşfinden bu yana kimyadaki diğer keşiflere veya gelişmelere kapı açmıştır. Özellikle ilaç dünyasında Catellani Reaksiyonu, ilaçların daha verimli bir şekilde sentezlenmesi ve bunların geliştirilmesine yardımcı olmak için yararlı bir araç olmuştur. Lenoxipen, Catellani Reaksiyonlarının keşfiyle elde edilmesi artık çok daha kolay olan karmaşık bileşiklerden biridir. Bu bileşik, Lignanlar olarak bilinen, ağrının hafifletilmesinde yararlı olan ve kanser hastalarına fayda sağlayabilen bir bileşik grubuna aittir. Catellani Reaksiyonlarının kullanımlarına ilişkin bu örnekler, keşfinin büyük ve dolaylı faydalarını göstermektedir. Kimyacılara göre Catellani Reaksiyonu, yeni bileşiklerin yapımına yönelik prosesi optimize etmeye yarayan bir araçtır. Bu yeni bileşikler kimya yoluyla mümkün olanı ilerletmek için çok önemlidir. Kaynakça Kategori:Parma Üniversitesinde öğrenim görenler‎ Kategori:Parma Üniversitesi öğretim üyeleri‎ Kategori:Organik kimyacılar Kategori:Avrupa Bilim ve Sanat Akademisi üyeleri Kategori:İtalyan kimyagerler Kategori:Yaşayan insanlar Kategori:Doğum tarihi bilinmeyenler
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri