Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Martin Wagner (mimar)

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Martin Wagner (1885–1957) iki savaş arası Berlin'de modernist konut projelerinin inşasının arkasındaki itici güç olarak bilinen bir Alman mimar, şehir plancısı ve yazardır. Almanya Uzun boylu, köşeli, sadık Sosyalist ve görüşlerinden taviz vermeyen Wagner, Berlin Teknik Üniversitesi'nde eğitim gördü ve 1918'de Schöneberg için Şehir İnşa Komiseri olarak atanmadan önce planlamacı Hermann Muthesius'un ofisinde teknik ressam olarak çalıştı (günümüzde Berlin'in şehir içi alanı). 1925'ten itibaren Berlin'in baş şehir plancısı olarak görev yaptı ve şu anda UNESCO Dünya Mirası Alanı olarak tanınan Berlin'deki Berlin Modernizm Konutları'nın çoğu onun liderliğinde inşa edilmiştir. Berlin'in 1924'ten 1933'e kadar inşa edilen ve binlerce konut birimine tekabül eden konutlarının yüzde yetmişinden sorumlu olan yapı topluluğu GEHAG'ı 1924'te kurdu. Wagner, tasarım-mimardan daha planlamacıydı ve çok az bireysel bina tasarımı doğrudan ona atfedilebilir. Rolü, Ernst May'in Frankfurt-am-Main'deki rolüyle paraleldi: toplu konut üretme çabası içinde, bina gereksinimlerini standartlaştırma, inşaat uygulamalarını rasyonelleştirme, endüstriyel tedarikçiler ve işçi sendikalarını örgütleme yönündeki geniş çaplı bir çabanın lideri. Wagner, Alman projelerinde Alman peyzaj mimarı Leberecht Migge ile sık sık işbirliği yaptı. Naziler 1930'ların başlarında iktidara geldiğinde, Wagner kararlı bir Sosyal Demokrat ve uzun süredir SPD üyesi olarak artan baskı ve şüphe altına düştü. 1933'te Deutscher Werkbund'dan atıldı ve ülkeyi terk etmeye karar verdi. Türkiye'de sürgünde üç yıl geçirdi. Buradaki çalışmaları, Ankara şehir planını ve meslektaşı Bruno Taut ile kısa bir iş birliğini içeriyordu. ABD 1938'de Wagner, Harvard Graduate School of Design'nde şehir planlaması öğreten bir pozisyon aldı ve meslektaşı Walter Gropius'un yardımıyla Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti. Wagner'in GSD'deki öğrencileri arasında William Wurster ve Catherine Bauer vardı. Ancak 1940'a gelindiğinde Gropius ile olan ilişkisi gergindi. Wagner, Gropius'un modernizmin altında yatan sosyal ilkeleri terk etmesinden ve modernizmi sadece bir üslup olarak uygulamaktan şikayet etti. Öte yandan, Wagner'in saflığı ona iyi hizmet etmemiş olabilir: 1944'te Boston için şehrin tüm şehir merkezinin tamamen yıkılması ve yeniden yapılandırılması çağrısında bulunan yeni bir şehir planı hazırladı. Wagner 1944'te Amerikan vatandaşlığını aldı; 1951'de emekli olana kadar GSD'de profesör olarak görev yaptı. Wagner'in oğlu Bernard Wagner da aynı zamanda mimardır. Dış bağlantılar (in German) Houser, by H. Peter Oberlander, Eva Newbrun, Martin Meyerson Kategori:1885 doğumlular Kategori:1957 yılında ölenler Kategori:19. yüzyıl Alman mimarları Kategori:20. yüzyıl Alman mimarları Kategori:Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Alman göçmenler Kategori:Harvard Üniversitesi öğretim üyeleri
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri