Programı "İngilizce telaffuzları için evde ses olsun diye" ara ara izlerdim ama bu yayına tesadüfen denk geldim. Masterchef UK finaline kalanlar yanılmıyorsam bir tanesi gerçek İngiliz. Diğerleri Hint asıllı, Tayland asıllı son yarışmacı Omar neredeli bilmiyorum. Açılış muhteşem bir sözle başlıyor, "Türk yemekleriyle vaftiz edileceksiniz." Bu kadar iddialı söz olunca açıkçası beklentim çok yüksekti. Önce ekrana Refika Birgül çıkıyor, UK ekibine o eşlik edecekmiş. Açılışı tava böreğini ocakta ters düz yaparken Türk mutfağı ile ilgili konuşuyor. Önce şunu yazayım, mutfakta iyi olduğumu söylerler, her şeyi kolay beğenmem ve Refika Birgül'ün tariflerini beğenmiyorum. Böyle bir programa yakışan kişi kimse kusura bakmasın, ama Cenk Sönmezsoy'dur. Kendisini şurada yazmıştım (bkz: #125713593) 2008'de New York Times gazetesi yazarının Türk mutfağının İstanbul'daki lezzetleri için Cenk'i seçmiş olması boşuna değildi. Hadi diyelim eşlik eden kadın olsun dediler, Cenk Sönmezsoy tercih edilmedi, yine Refika Birgül olmamalıydı. Şemsa Denizsel gibi hala değeri tam anlaşılmamış, ülkenin tabiri caizse Julia Child'ı olan biri olmalıydı. Şemsa nadir kalan İstanbul ailelerinin son temsilcilerinden olarak bu programda çok şık dururdu (bkz: #126313071) Gerçi kendisi kabul eder miydi bilmiyorum çünkü şu an By B ile gayet keyif, kalite dolu, nezih bir birliktelik yaşıyor. Refika'nın yaptığı tava böreğine dönersek, yufkalar kesin market yufkasıydı çünkü bayat oldukları ekrandan fark ediliyordu. Tava böreği nedir Allah aşkına! Bu kadar kolaycılıktan ne zaman kurtulacağız? Türk mutfağında su böreği diye bir gerçek var. Su böreği açıp ocakta bunu pişirseydi işte o zaman Türk yemekleriyle vaftiz ediliyorlar diye düşünecektim. Su böreği lazanyanın dünyada hak ettiği değer kadar değer görmüyor çünkü bilinirliği yok. Su böreği olmasa bile çarşaf böreği olurdu çok da ilgi çekerdi. Program bununla başladığı için sinirlendim ama çekimleri yemekleri merak ettiğim için izlemeye devam ettim. Programda üç yerde yemek yaptılar. Kuzguncuk halkına, Michelin yıldızlı Fatih Tutak'ın seçkin misafirlerine ve Pera'da Britanya konsolosluğunda Masterchef Türkiye jüri üyeleri, Refika Birgül ve Fatih Tutak'ı ağırladığı Kenan Polat'ın daveti. Kuzguncuk'u seçmeleri lokasyon açısından güzeldi. Yemeklerden birinde ıspanaklı ve patatesli gözleme yapıldı. Patatesli gözleme UK jüri üyeleri tarafından beğenilmedi. Bence sebebi patateslerin içine çiğden koydukları salçadır. Final yarışmacılarına bazı incelikler anlatılır çünkü bunlar mutfağa yeni girmiş amatör kişiler değiller. Gözleme ya da börek için fark etmez patatesli iç harç hazırlanırken çok ufak doğranmış soğanları pembeleştirir ve salçayı ekler, kokusu çıkana kadar kavurur sonra da haşlanmış ezilmiş patatesleri tüm sos her yerini kaplayana kadar karıştırılır, patatese yakışan baharatları eklersin. Özellikle fesleğen patatese fresh bir tat veriyor çok yakışıyor (üstelik mısır çarşısının baharatları diye onca şey söylediler) hem baharatlarını tanıtırsın hem de lezzetli bir patatesli iç harç hazırlamış olursun. Zaman süre gibi bahaneleri de yoktu çünkü halka açık memüde hamsili pilav ve içli köfte de vardı. İçli köfte'nin toz antep fıstığına banarak servis edilmesini de beklemedim değil. Ne yazık ki tava böreğinin yanında daha makul bir hata diye düşündüm. İkinci yemek yaptıkları yer Fatih Tutak'ın iki Michelin yıldızlı yeni nesil restoranı Turk Fatih Tutak. Bu gidişle zor ama umarım bir gün orayı deneyimleyebilirim. Mutfağı ve Fatih Tutak'ı izlerken kırmızı çizgim olan özenli titiz hazırlamayı görünce mutluluktan ağlayacaktım. Allah'ım o nasıl bir özen, özellikle çok eleştirdikleri mantı'ya ayrı bir övgü olmalı. Mantı ama hem eti hem sosu bizim anam babam usûlu mantılardan çok farklı. İnsanların tek bir mantıyı servis yapıyorlar diye cahilce tiye almaları saçma. Her bir yemeğin tatlının hazırlanışı muhteşemdi. Öğlen yemeği konukları arasında aklımda kalan isimler, Ayhan Sicimoğlu, Saffet Emre Tonguç, Ömür Akkor, Tuba Ünsal…. Diğerlerini şu an tam hatırlayamadım ama gözlerim Vedat Milör'ü aradı… Finalistler burada güzel iş başardılar ve son yemek yaptıkları yer olan Pera'ya geçtiler… Konsolosluk'da Türk konuklara ve konsolosa Türk yemeklerinden öğrendikleri ile bir yemek hazırlanması istendi. İngiliz olan abla Türkiye'ye gelirken uçakta köfte yediğini söyleyerek köfte yapmak istedi ama maalesef köftesi çok kötü oldu. Bence harcı güzel yoğurmadı onun için pişirmede sorun yaşadı. O aşamaya gelmiş biri için biraz hayal kırıklığıydı. Hint asıllı yarışmacı tabağını hazırlarken daha çok Hint yemeği hazırlıyor gibiydi. Zaten Somer Sivrioğlu ve Fatih Tutak'da Hint yemeği eleştirisi yaptılar. Omar isimli yarışmacı aslen nereli bilmiyorum ama onun tabağı da çok beğenilmedi. Tatlı olarak tavuk göğsü ve kendi yorumuyla midye baklavası yapan Tayland asıllı yarışmacının tatlısı beğenildi. Görseli ve yapımı güzel görünüyordu tavuk göğsünü süt reçeli ile servis yapması güzeldi. Eleştirdiğim kısımlar dışında beğendiğim bir bölüm olmuş. Denk gelirseniz İstanbul yayınını izlemenizi tavsiye ediyorum. Tanım: UK'de yayınlanan Masterchef yarışma programı.