Mehyava , İran mutfağına ait fermente balıklardan yapılan keskin bir sostur. Mehyavanın kökeni İran'ın güney kıyı bölgelerine dayanmakla birlikte Huvale ve Acem topluluklarının göçünün getirdiği Basra Körfezi ülkelerinde popüler bir gıda maddesi haline geldi. Genellikle regag veya tumuşi ve falazi adı verilen bir gofret ince çıtır yassı ekmek üzerinde servis edilir. Mehyava, tuzlu hamsilerden yapılır ve rezene, kimyon, kişniş ve hardal tohumları içerir. Mehyava genellikle İran'ın güney kesimlerinde, özellikle Hürmüzgan, Buşehir ve Fars eyaletinin güney kesimlerinde fırınlarda ve sokak satıcıları tarafından kahverengi soslu şeffaf şişelerde satılmaktadır. Kategori:İran mutfağı Kategori:Bahreyn mutfağı Kategori:Kuveyt mutfağı Kategori:Birleşik Arap Emirlikleri mutfağı Kategori:Soslar Kategori:Balık ürünleri