Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Merya dili

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Meryaca ya da Meryanca, Meryanlar tarafından konuşulan ölü Fin-Ugor dilidir. Merya 10. yüzyılda Kiev Knezliği tarafından işgal edildikten sonra Doğu Slavları tarafından asimile edilmeye başladı. Buna rağmen Meryanca konuşan bazı insanlar 18. yüzyıla kadar varlıklarını sürdürmeyi başardı. Ayrıca, "Moskova" kelimesinin de kökeninin Meryanca olduğuna dair görüşler bulunmaktadır. Meryanca Moskova ve Vologda Oblastı'nın batı bölümlerine de yayılmıştı. Sınıflandırma Meryancanın komşu Ural dilleriyle ilişkisi konusunda genel bir görüş birliği yoktur. Bazen ailenin batı ucunda sınıflandırılmamış olarak bırakılır. Geleneksel bir görüşe göre, Meryanca Mordvin ve Mari dillerini de içeren Volga-Fin grubun bir üyesidir. Ancak, Volga-Fin görüşü bugün kabul görmemektedir. Eugene Helimski, Merya dilinin Baltık-Fin ve Laponca de dahil olmak üzere Fin-Ugor dil ailesinin "kuzeybatı" grubunun bir parçası olduğunu varsaymaktadır. Helimski, Meryancanın Marice ile paralellikleri olmasına rağmen, bunların Marice ile yakın bir ilişkiyi ispatlamadığını, bunun dillerin yakın bölgelerde konuşulmasından kaynaklanabileceğini savundu. Gábor Bereczki, Meryancanın Baltık-Fin grubunun bir parçası olduğunu varsaymaktadır. Bir görüşe göre, Meryalar ayrı bir kabileden ziyade Marilerin batı koludur. Etnonimleri temelde aynıdır, Merya, Marilerin kendi adını taşıyan Мäрӹ (Märӛ) kelimesinin Rusça çevirisidir. T. Semenov ve M. Fasmer, Meryaların Marilerin yakın akrabası olduğunu öne sürmektedir. Max Vasmer, Meryanca birçok yer adının Marice denklerine sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Aleksandr Sharonov, Meryancanın bir Erzyan lehçesi olduğunu öne sürmüş olsa da bu görüş genel olarak kabul görmemektedir. Rahkonen (2013) de benzer şekilde onaylanmamış ve sınıflandırılmamış bir Ural içi Muroma dilinin Meryancanın yakın akrabası, hatta belki de Meryancanın bir lehçesi olduğunu öne sürmektedir. Bazı araştırmacılara göre Meryancada çoğul yapma için -k eki kullanılırken, çoğu Ural dilinde -t eki çoğul yapma amacıyla kullanılır. Yeniden yapılanma O. B. Tkachenko, Arja Ahlqvist ve A. K. Matveev tarafından Rus lehçelerindeki toponimler, onomastikler ve kelimelere dayalı olarak Meryancayı yeniden yapılandırma girişimleri gerçekleştirildi. İlk rekonstrüksiyon 1985 yılında O. B. Tkachenko tarafından yapıldı. Merya rekonstrüksiyonları ile ilgili en son kitap 2019 yılında yayınlandı. Rekonstrüksiyonlara dayalı bir Meryanca-Rusça sözlük de hazırlandı. Ayrıca bakınız Volga Finleri Mari dili Kaynakça Dış bağlantılar Merya Dilbilgisi Merjamaa Kategori:Orta Çağ dilleri Kategori:Ural dilleri Kategori:Avrupa kökenli ölü diller
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri