Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Millicent Fawcett

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Dame Millicent Garrett Fawcett, (11 Haziran 1847 - 5 Ağustos 1929) İngiliz feminist. İngiltere'de kadınlara oy kullanma hakkı verilmesi için mücadele edenler arasında ön plana çıkmıştır. Yaşamı Aşırıyetçi bir dünya görüşü ve geleneğine sahip bir ailenin on çocuğundan yedincisi olarak dünyaya geldi. Babası bir gemi sahibiydi, ablası Anderson ise İngiltere'nin ilk kadın doktorlarından biriydi. Millicent 23 Nisan 1867 tarihinde Cambridge Üniversitesi'nde siyasal iktisat profesörü olan Henry Fawcett ile evlendi. Kendisinin kadınlara oy kullanma hakkına ilişkin ilk konuşması ise 1868 yılında gerçekleşti. Eşi de onun bu mücadelesine destek veren isimlerden biri oldu. 1871'li yılların İngilteresinde kadınlara eğitim verilen ilk yüksekokullardan biri olan Cambridge'deki Newnham Koleji'nin kuruluşuna önemli katkılar veren isimlerden birisi de Fawcett'di. Fawcett ilerleyen dönemlerde ise Kadınlara Oy Hakkı Dernekleri Ulusal Birliği (NUWSS) başkanlığına seçildi. O dönemlerde Emmeline Pankhurst gibi isimlerin şiddete dayalı mücadele örneklerine karşı çıkarak yasal sınırlar içinde kalmayı savundu. 1905'li yıllarda ise kamuoyunda kadınların oy kullanma hakkına karşı oluşan tepkileri azaltmak için çalışmalarda bulundu. Bu öncül çalışmaların sonucunda ise 1918 yılında yaklaşık 6 milyon kadına oy kullanma hakkı tanıyan Halk Temsil Yasası kabul edildi. Bu tarihten tam on yıl sonra ise kadınlar ile erkekler arasındaki oy kullanma hakkı tamamen eşit hale geldi. Fawcet ilerleyen dönemlerinde Eşit Yurttaşlık Hakları Ulusal Birliği adını alan Kadınlara Oy Hakkı Dernekleri Ulusal Birliği'nin başkanlığından çekildi. Yerel siyasette muhafazakâr bir düşünceye sahip olan Fawcett Temmuz 1911'de Güney Afrika Savaşı'nda Boerlerin tutsak edildiği İngiliz toplama kamplarına iktidar tarafından denetçi olarak gönderildi. Bu ziyareti sonrasında çeşitli iddialara karşı kamp yönetimini temize çıkaran bir rapor sundu. I. Dünya Savaşı'nın yaşandığı dönemlerde ise kendisine bağlı olan kurumu "ulusu yaşatan güçlerin desteklenmesi" adına seferber etti. Bu davranışı sonrasında ise kendisine Dame unvanı verildi. Eserleri 1870: Political Economy for Beginners. 1872: Essays and Lectures on social and political subjects (eşi Henry Fawcett ile birlikte) 1872: Electoral Disabilities of Women 1874: Tales in Political Economy 1875: Janet Doncaster, (roman) 1889: Some Eminent Women of our Times: short biographical sketches. 1895: Life of Her Majesty, Queen Victoria 1901: Life of the Right Hon 1905: Five Famous French Women 1912: Women's Suffrage : a Short History of a Great Movement. ISBN 0-9542632-4-3.. 1920: The Women's Victory and After: Personal reminiscences, 1911–1918 1924: What I Remember ISBN 0-88355-261-2. Kaynakça Kategori:1847 doğumlular Kategori:Britanyalı feministler Kategori:Kurgusal olmayan eserler veren İngiliz yazarlar Kategori:İngiliz roman yazarları Kategori:1929 yılında ölenler
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri