Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Mimarlık felsefesi

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Mimarlık felsefesi, mimarlığın estetik değeri, semantiği ve kültürün gelişimiyle ilişkilerini üzerine çalışmalar yapan bir sanat felsefesi dalıdır. Tarihi Erken dönem Platon, ilhamını Pythagoras gibi erken filozoflardan almakla birlikte, klasik bir geometrik kozmoloji modelinin öncüsüdür. Erken bir tarihte filozoflar, mimari (tekhnikon) ve inşayı (demiourgos) birbirinden ayırmıştı. İlki bilişsel olan, ikincisi ise ilahi veya doğal olan olarak yorumlanmıştı. Demiourgos (mimar veya zanaatkar) ancak Sokratik ironi ile Tanrı'nın bir adı olarak kullanılabilirdi. Eleştirinin doğası gereği, mimarlık felsefesi 20. yüzyılda sanat felsefesinin en çok gelişen dalı oldu. Bundan önce mimarlık, estetikle değil teknoloji ve mühendislikle yakından ilişkili görülüyordu. Bu görüşün bayraktarları Immanuel Kant ve Alexander Baumgarten'di ve "saf sanat" ideali için uğraşıyorlardı. Modern dönem [[Dosya:Panopticon.jpg|bağlantı=https://en.wikipedia.org/wiki/File:Panopticon.jpg|küçükresim|Jeremy Bentham'ın 1791'de çizdiği Panoptikon]] Postmodern filozof Michel Foucault'nun aktardığına göre mimari toplum yaşamında belirleyici unsur olabilir ve bundan ötürü kişinin değerini ve kültürünü anlaması için önemlidir. Hapishanenin Doğuşu adlı eserinde Foucault, Panoptikon vesilesiyle çağdaş kültür üzerine yorumlarda bulunmuştur. Jeremy Bentham tarafından hazırlanan bu projenin amacı mahkumların sürekli gözetim altında olacağı şeffaf bir ortam hazırlamaktı. Proje hayata geçmese de Bentham'ın düşünceleri hapishanelerin yapısını hayli etkilemiş ve cezalandırmadaki toplumsal uygulamaları değiştirmiştir. Bununla birlikte, mimarlık felsefesinin tam olarak değişim sağlaması avangart ile ilişkiye geçmeden mümkün olamazdı. Önce Konstrüktivizm ve Fonksiyonalizm akımlarının hakim olduğu alana daha sonra sanat felsefesinin bir dalı olmasının doğal bir sonucu olarak Kübizm ve Fütürizm egemen konuma gelmiştir. Wittgenstein ve mimarlık felsefesi bağlantı=https://en.wikipedia.org/wiki/File:Wittgenstein_haus.jpg|küçükresim|300x300pik|Wittgenstein'in evinden bir görünüm Haus Wittgenstein (Türkçe: Wittgenstein evi), felsefe ile mimari arasındaki etkileşimin en iyi örneklerinden biri olarak kabul edilir. Bizzat Ludwig Wittgenstein'ın yaptığı ev, üslup özellikleri, Wittgenstein'in kişiliği ve felsefesiyle ilişkilendirilerek birçok araştırmaya konu olmuştur. Kaynakça Kategori:Estetik Kategori:Alanlara göre felsefe
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri