Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Motorola 6800

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
küçük|Motorola 6800 mikroişlemci 6800 ("Altı Bin Sekiz Yüz") Motorola tarafından 1974 yılında tasarlanan 8 bitlik bir mikroişlemcidir. MC6800 mikroişlemcisi M6800 Mikro bilgisayar sisteminin parçasıydı. Sistem aynı zamanda seri ve paralel arayüzler sahipti; ICs, RAM, ROM ve diğer destek çipleri gibi. Önemli tasarım özelliği M6800 ailesi IC'lerin diğer mikroişlemcilerin çoğunluğu üç gerilime ihtiyaç duyduğu halde yalnızca bir beş voltluk güç kaynağı gerektirmesiydi. M6800 Mikrobilgisayar Sistemi Mart 1974'te tam üretime geçti. Kısa Tarihçe 1974 yılında bir entegre üreticisi olan Motorola firması 8-bitlik 6800 mikroişlemcisini üretti. 1979 yılında Motorola 68000 kodlu 16-32 bit arasında bir mikroişlemci üretti.16 bitlik veri yoluna sahip bu işlemcideki kaydedicilerin 32 bitlik olması,16MB’lık bir bellek adreslemesini de beraberinde getirdi.Kapasitenin bu kadar büyük olması 68000 işlemcisini popüler yaptı. Motorola 6800 Özellikleri İlk olarak Motorola firmasının ürettiği ürünlerden günümüze kadar gelen 8-bit mikroişlemcilerde ana çekirdek olarak bu işlemci kullanılmıştır. 6800, anlaşılır komutlar ve daha fazla adresleme modu kullanması,kaydedicisinin fazla olmamasından dolayı veri manevrasında sık sık belleği kullanmasından dolayı belleğe dayalı işlemciler olarak anılır. Zamanlama ve Kontrol Ünitesi Sistemin Tüm İşleyişinden ve işlemin zamanında yapılmasından sorumludur. PC(Program Counter) Program sayıcısı olarak nitelendirdiğimiz bu eleman adres ucu kadar bite sahiptir.O anda çalışacak olan komutun adresini üzerinde bulundurur. IR(Instruction Register) Komut Kayıtçısıdır.O anda çalışan komutu üzerinde bulundurur. Komut Kodu Çözücü Komut kayıtçısından gelen bilgileri kontrol sinyalleri oluşturacak şekilde kodlar. Akümülatör A – B A ve B olmak üzere iki tanedir.Data ucu kadar bite sahiptir.ALU tarafından kullanılırlar.•Genelde o andaki dataları veya işlem sonuçlarını üzerinde bulundururlar. Dizin Yazmacı(X) 16 bitliktir.Kullanılacak gerçek hafıza yerini belirlemek için bu kayıtçı değer,komutla belirtilen adrese eklenir. Yığın İşaretçisi(SP) 16 bitliktir.Hafızadaki herhangi bir hücre adresini üzerinde bulundurur.Yığın kapasitesine bağlı olarak içe dallanmalar yapılabilir.Eğer yığın kapasitesi yetersiz ise yığın taşması (stack overflow) problemi ortaya çıkar. CCR(Durum Kodu Yazmacı) ALU ile birlikte çalışır.Bu kaydediciye bayrak denmesinin sebebi karar vermeye dayalı komutların yürütülmesinde sonuca göre daha sonra ne yapılacağını bit değişimiyle bu kaydedicinin 1-bitlik hücrelerine yansıtmasıdır.Bu bitlerin 1 olması bayrak kalktı, 0 olması bayrak indi anlamındadır. Kaynakça Kategori:Motorola Kategori:Mikroişlemciler
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri