Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Mtsvane Manastırı

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Çitahevi Aziz Yorgi Kilisesi (Gürcüce: ჩითახევის წმინდა გიორგის ეკლესია) Güney Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesindeki Borcomi vadisinde konumlanmış bir Orta Çağ Hristiyan manastırıdır. Manastır yaygın olarak, "Yeşil Manastır" anlamına gelen Mtsvane Manastırı (მწვანე მონასტერი, mts'vane monast'eri) adıyla da bilinmektedir. İki yüzyıldan fazla süredir terk edilmiş durumda olan manastır, 2003 yılında tekrar Hristiyan kullanımına açılmıştır. Manastır, popüler bir turizm ve hac bölgesidir. Manastır kilisesi ve çan kulesi, Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir. Tarihi Manastır, Borcomi kasabasının 12km güneydoğusunda, Samtshe-Cavaheti bölgesindeki Borcomi Beledyesi'nde, Çitahevi köyünde yer almaktadır. Manastır, Borcomi-Haragauli Milli Parkı'nın güneybatı kesimindeki dar ormanlık geçitte konumlanmıştır. Bölge halkının Yorgi'ye olan adanmışlık inancı, 2012'de ortaya çıkarılan "Yorgi" adlı antefiks parçasıyla epigrafik olarak kanıtlanmıştır. 18. yüzyıldaki savaşlar ve talihsizliklerle Borcomi vadisinin boşalmasından sonra, manastır terk edilip çürümeye bırakıldı. Yabani yeşilliklerle kaplanmış olan manastır binası, 1978'de kısmen doğadan geri kazanılmış, 1988'de restore edilmiş ve 2003'te Gürcü rahiplerin manastıra gelmesiyle hizmete açılmıştır. Manastıra hacca gelenlerin sayısını arttıran bir inanışa göre, 1550'lerde Pers Şahı I. Tahmasb'ın askerlerinin manastırdaki rahipleri öldürmesinden sonra, çevredeki akarsuda bulunan taşların rengi zamanla kırmızımsı bir renk almıştır. Planı Çitahevi Manastırı, stilist olarak 9. yüzyılın sonu veya 10. yüzyıla tarihlenen üç nefli bir bazilika ve stilistik olarak 15 veya 16. yüzyıla tarihlenen iki katlı bir çan kulesinden oluşmaktadır. Yakınlarda eski manastır hücrelerinin kalıntıları ve bazı ev yapılar yer almaktadır. Kilise, kabaca yontulmuş yontma taş ve molozlardan inşa edilmiştir; sütunlar, pilasterler ve kemerler gibi temel yapı elemanları, düzgün şekilde yontulmuş yeşil renkli yontma taşlardan yapılmıştır. Binanın ölçüleri 14.5 x 19.2 metredir. Orta nef, güney ve batıda iki taraflı bir koridorla çevrelenmiştir. Orta nef, güneyde yarım daire şekilli apsiste, kuzeyde ise pastoforiumda son bulur. Apsisin kuzey köşesinde, içten kemerli ve dışarıdan bir arşitrav ile örtülmüş dar bir kapı vardır. Kilise, apsiste bulunan iki pencere ile, zayıf bir şekilde aydınlatılmaktadır. Hem iç hem de dış duvarlar, düzdür ve belirgin bir dekorasyona sahip değildir; muhtemelen 12 veya 13. yüzyılda yapılmış fresklerin izleri batı duvarda ve apsiste korunmaktadır. İki katlı bir yapı olan çan kulesi, kilisenin birkaç metre güneydoğusunda konumlanmıştır. Zemin katta küçük bir şapel bulunmaktadır; üst katta ise, büyük sütunlarda desteklenen kemerli ve paralel taraflı açıklıklara sahip bir çan kulesi bulunmaktadır. Kaynakça Kategori:Samtshe-Cavaheti'deki yapılar Kategori:Gürcistan'daki kiliseler Kategori:9. yüzyılda tamamlanan kiliseler Kategori:10. yüzyılda tamamlanan kiliseler
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri