Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Mum (birim)

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
küçükresim Mum MKS sistemi dışında kalmış, ama hala yer yer kullanılan bir ışık şiddeti birimidir. Simgesi cp'dir. Elektrikli aydınlatma dönemi öncesinde öncelikli aydınlatma aracı mumdu. Daha güçlü aydınlatma araçlarının ışık şiddeti de mum sayısı cinsinden verilirdi. Elektrikli araçlar döneminde de bir süre ampullerin ışık şiddeti için mum kullanılmaya devam edildi. Zaten günümüzde MKS sistemindeki 7 temel birimden biri olan kandela da mum kelimesinin İngilizce’deki karşılığı olan candle kelimesinden gelir. Ne var ki günlük yaşamda kullanılan mum biriminin bilimsel bir tarifi yoktur. Çünkü her mum aynı ölçüde ışık vermez. Bu sebepten Birleşik Krallık’ta 1860 yılında bir standart getirildi. Buna göre 1/6 pound ağırlığında ispermeçet balinası yağından yapılmış mumun verdiği ışık esas alındı. Bu mumlar saate 7,6 gr. süratle yanarlar. Bu standart 1883 yılından başlayarak, bu bir dönem uluslararası standart bile oldu. Ancak her ülkede farklı ölçü ve maddeden yapılan mumlar olduğundan, bu tarif uluslararası yaygınlık kazanmadı. Daha sonra uluslararası ölçü sisteminde bugün kullanılan kandela esas alındı. Günlük dilde 1 kandela bir mum sayılmaktadır. Aslında bu tam olarak doğru değildir ve yukarda bahsedilen Birleşik Krallık standardına göre; Harici kaynaklar Pedas sayfası Fizik dersi Kaynakça Kategori:Optik Kategori:Birimler Kategori:Fotometri Kategori:Mumlar Kategori:Aydınlatma Kategori:Eski ölçü birimleri Kategori:Işık şiddeti birimleri
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri