Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Myosotis lazica

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Myosotis lazica (Laz kuşgözü), Mihail Grigoryeviç Popov tarafından tanımlanmış, hodangiller familyasından bir bitki türüdür. 1300 metre yüksekliğe kadarki ıslak kıyılarda yaşayan Laz kuşgözü, Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun'da görülmüştür. Morfolojik özellikleri Yıllık veya kışlayan bitkilerdir. Gövde 25-40 cm yüksekliğinde, dik veya yükselen, yukarıda yayılan-dallanan, bazen tabandan dallanan, kışlamada ise, alt yaprakların koltuklarında verimsiz sürgünlere benzeyen verimsiz dallar meydana getirir, alt yarıda seyrek yayılan kıllarla örtülü, çiçek salkımında basık kıllarla örtülüdür; sapın alt kısmında ve verimsiz sürgünlerde yapraklar kaşık şeklinde (yeşil bireyler ve daha kurakçıl tipte kaşıksı-mızrak şeklinde), geniş, 3-8 cm uzunluğunda, 6-7 ila 20 mm genişliğinde, biraz yeşil, seyrek, diğerleri grimsi, daha tüylü, yayılan veya yarı yayılan tüylü; üst yapraklar daha kısa, dikdörtgen, sapsız, 1-3(4) cm uzunluğunda, kısa sivri uçlu veya geniştir. Dalların uçlarında çok sayıda salkım, ince, yapraksız, üst yapraklardan uzak, oldukça yoğun çiçekli ve çok kısa çiçekdurumu sapı nedeniyle çok dar, meyvede uzar, 3-10(15) cm uzunluğunda, çiçekdurumu sapı ipliksi, yakl. 1 mm uzunluğunda, genellikle çengel tüylü, çanak sarkık, nadiren dik; çanak küçük, 1 mm uzunluğunda, meyveli 2 mm, yuvarlak-yumurtamsı, yarık, yarıya yakın üçgen-hançer, sivri dişli, uzun yayılan tüylü ve kıvrık veya çengel ince tüylü; taç mavi, çanak uzvu çanak uzunluğunda, uzuv 3 mm çapında; fındıkçık 1 mm yüksekliğinde, piyano-üç yüzlü, çok soluk karnı omurgalı, oval-dikdörtgen, siyah-kahverengi, parlak, keskindir. Haziran Temmuz aylarında çiçeklenir. Ayrım Myosotis arvensis küçük çanak (kaliks) ve çok kısa çiçek saplarına sahiptir, bu iki tür karşılaştırıldığında büyük çanaklar, çok uzun çiçek saplar ve mezofilimsi yaprakları ile Myosotis lazica açıkça çok farklı bir türdür. IUCN Kırmızı listesi Bu tür IUCN Kırmızı Listesinde Neredeyse Tehdit Altında (NT) olarak listelenmiştir. Yayılış alanı 40.000 km, yaşam alanı 2.000 km'den az ve yer sayısı 10'dan fazla olarak tahmin edilmektedir. Türkiye'de alt popülasyonlar sabittir, ancak değerlendiricilere göre gözlemler türlerin Gürcistan'da dağınık alt popülasyonlar veya hatta tek bireyler şeklinde var olduğu ve muhtemelen sığır otlatma ve ormansızlaşmaya tabi olduğu (nemli çayırlarda ve ormanlarda yetiştiği kaydediliyor), bu nedenle türün Gürcistan'da araştırma eylemlerine ihtiyacı vardır. Coğrafi dağılım bilgileri Gürcistan'da Abhazeti, Samefrelo, İmereti, Guria ve Acara'da, Türkiye'de ise Trabzon, Giresun, Rize ve Artvin'de bulunur. Tehdit bilgileri Otlatma ve ormansızlaşma ana tehditlerdir. Hiçbir koruma eylemi mevcut değildir. Gürcistan'daki nüfus sayıları, aralık ve nüfus eğilimleri hakkında araştırma yapılması gerekmektedir. Kaynakça Dış bağlantılar Kategori:Rize florası Kategori:Artvin florası Kategori:Trabzon florası lazica
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri