Nar ekşisi, nar suyunun içindeki şekerin karamelize olmasını sağlayıp suyunun uçurulmasıyla elde edilen bir üründür. Mayhoş ve tatlı bir tadı vardır, balzamik sirkeyi andırır. Hatay'ın nar ekşisi meşhurdur, fakat sadece Hatay'da kullanılmamaktadır. Tüm güney mutfağında kullanılan bir malzemedir. Mutfakta kullanımı Nar ekşisi genelde salata sosu olarak kullanılır. Mualle gibi ana yemeklere de katılır. İçindeki yüksek şeker oranı dolayısıyla daha tatlı tatlar tercih edilen uluslararası mutfaklar tarafından da benimsenmiştir. Örnek olarak Amerika'nın güney muftağı verilebilir. Bu mutfakta şekerli bir baharat karışımıyla ovulduktan sonra dumanda pişirilen etler önemli bir yer tutar. Deneysel aşçılar tarafından bu baharat karışımına nar ekşisi eklenmektedir. Yörelere Göre Çeşitleri Oğuzeli Nar Ekşisi Gaziantep Oğuzeli Nar Ekşisi 03.12.2020 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Hatay Nar Ekşisi Hatay Nar Ekşisi 24.05.2023 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır., Ayrıca bakınız Nar suyu Kaynakça Kategori:Yemek malzemeleri Kategori:Güney mutfağı Kategori:Hatay mutfağı Kategori:Türk mutfağındaki soslar Kategori:Gaziantep mutfağı Kategori:Güneydoğu mutfağı