küçükresim|Sıkma nar suyu [[Dosya:Makingpomegranatejuice.jpg|küçükresim|İstanbul, Türkiye'de bir pazarda nar suyu hazırlayan bir büfe]] Nar suyu, nar meyvesinden yapılan meyve suyudur. Yemek pişirmede hem taze meyve suyu hem de konsantre şurup olarak kullanılır. Olası sağlık yararları ve riskleri Nar suyu içmenin olası sağlık yararları üzerine çeşitli birincil araştırmalar yapılmıştır. Ancak kan basıncı yönetimi, kanser tedavisi, glikoz ve insülin yönetimi veya kalp hastalığı üzerinde herhangi bir etki önermek için güçlü bir kanıt yoktur. İlaç etkileşimleri de mümkündür. Altta yatan olası miyopatisi olan 48 yaşında erkek hasta 17 ay boyunca ezetimib 10mg/gün ve gün aşırı 5mg rosuvastatin ile sorunsuz tedavi edildi. Üç hafta boyunca haftada iki kez 200 ml nar suyu içtikten sonra, acilen uyluk ağrısı ve rabdomiyolize işaret eden yüksek serum kreatin kinaz seviyesi ile başvurdu. Doktorlar, nar suyunun (greyfurt suyuna çok benzer) karaciğerdeki P450 enzimlerini kompetitif inhibisyonundan şüphelenmekteydi. Nar ekşisi küçükresim|upright=0.5|İran'dan nar pekmezi Nar pekmezi ya da nar ekşisi, şeker kamışından elde edilen pekmezden değil, nar suyundan yapılan bir meyve şurubudur. Yoğun, koyu kırmızı bir sıvı oluşturmak için buharlaştırılan ekşi bir nar çeşidinin suyundan bir sostur. Nar pekmezi genellikle köfte veya köftelerin üzerine parlak bir sır vermek için kullanılır ve sütlaç veya yulaf ezmesi üzerine gezdirmek için de kullanılabilir. İran fesenjān ve Türk dolmasında ve çoban salatası gibi çeşitli salatalarda kullanılır. Farsçada رب انار (rob e ænar), Arapçada دبس رمّان (dibs rumman), Türkçede nar ekşisi, Azerbaycanda narşərab olarak adlandırılır. Kaynaklar Okumalar Makaleler Pomegranate (Ulusal Sağlık Enstitüleri - Ulusal Tıp Kütüphanesi tarafından üretilmiştir) M. Viuda-Martos, J. Fernández-López, and J.A. Pérez-Álvarez (2010) - "Pomegranate" (Gıda Bilimi ve Gıda Güvenliği Konusunda Kapsamlı İncelemeler) Kitaplar Levin, Gregory M. (2006). Pomegranate Roads: A Soviet Botanist's Exile from Eden. Floreant Press. Seeram, N. P.; Schulman, R.N.; Heber, D. (eds.; 2006). Pomegranates: Ancient Roots to Modern Medicine. CRC Press. Dış bağlantılar Kategori:Meyveden yapılan sular Kategori:Türk mutfağındaki içecekler Kategori:Arap mutfağındaki içecekler Kategori:İsrail mutfağı Kategori:Azeri mutfağı Kategori:Ermeni mutfağındaki içecekler