Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Natüralizme karşı evrimsel argüman

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Natüralizme karşı evrimsel argüman, biyolojik evrim teorisi ile felsefi natüralizm -doğaüstü süreçlerin ve varlıkların olmadığına inanma- arasında uyuşmazlık olduğunu göstermeye çalışan bir felsefi argümandır. İlk olarak Alvin Plantinga tarafından 1993 yılında öne sürülmüş ve epistemoloji, zihin felsefesi, din felsefesi alanlarında çalışan filozofların ve evrimsel biyoloji alanında çalışan bilim insanlarının oldukça ilgisini çekmiş ve yeni sorunlar ortaya koymuştur. NKEA'nın temelinde, hem evrim teorisi hem de natüralizm doğruysa güvenilir bilişsel becerilere sahip olma ihtimalinin düşük olduğu iddiası bulunmaktadır. NKEA kısaca, evrim teorisi ile natüralizmin birbirlerini çürüttüğünü savunur. Fikrî gelişimi Natüralizmi eleştirerek NKEA'nın temellerini oluşturan ilk kişi Arthur Balfour'du. Ardından C.S. Lewis, 1947'de ilk versiyonunu yazdığı Mucizeler (Miracles) kitabında argümanı popülerleştirdi. Richard Taylor ise benzer savlarını Metafizik (Metaphysics) adlı kitabında yayımladı. Argüman; Stephen Clark, Richard Putill, J.P. Moreland gibi isimler tarafından da geliştirilmişti. 2003'te Victor Reppert C.S. Lewis's Dangerous Idea, In Defense of the Argument from Reason eserinde benzer fikirlerini detaylı şekilde anlattı. Son dönem felsefecilerinden William Hasker ve James Jordan fiziksel determinizme karşı benzer argümanlar ortaya koydu. Plantinga kendi "natüralizme karşı evrimsel argümanını" 1993'te öne sürdü. Plantinga, Warrant and Proper Function kitabının 12. bölümünde C.S. Lewis'in argümanını geliştirmiş ve evrimsel natüralizme karşı iki ek argüman oluşturmuştu. Fikirlerini, yayımlanmayan Naturalism Defeated adlı metninde ve Warranted Christian Belief adlı kitabında daha da ileriye taşıdı. Argüman, 2002'de James Beilby 'nin editörlüğünü yaptığı Naturalism Defeated? adlı kitabında genişletildi. 2008'de yayımlanan Knowledge of God (Tanrı Bilgisi) adlı çalışmasında Plantinga, önceki dört kategoriye ayırma yaklaşımı yerine, argümanın sadece anlamsal epifenomenal noktasına odaklanmış bir formülasyon sundu. Kaynakça Kategori:Felsefi argümanlar Kategori:Din epistemolojisi Kategori:Natüralizm
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri