Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Necdet Remzi Atak

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Necdet Remzi Atak (5 Şubat 1911, Edirne - 5 Ağustos 1972, Ankara), Türk kemancı, keman eğitimcisi. Cumhuriyet döneminin önemli solist ve eğitimcilerindendir. 1931 yılından itibaren Musiki Muallim Mektebi ve Ankara Devlet Konservatuvarı'ndaki çalışmaları ile Türkiye'de keman eğitimini sürdürecek kemancılar yetiştirmiştir. Türkiye'nin ilk piyano virtüözlerinden Ferhunde Erkin'in kardeşidir. Yaşamı 1911 yılında, babasının o sırada görevli olduğu Edirne'de doğdu. Babası kurmay subay Ali Remzi Bey (Yiğitgüden), annesi Nazmiye Hanım'dır. Anne tarafı Çerkes kökenli, baba tarafı Girit Türkleri'ndendir. Ali Remzi Bey, müzik ve sanatı seven biriydi; ud, keman ve kanun çalardı. Necdet Remzi ve ondan bir buçuk yaş büyük kız kardeşi Ferhunde (Erkin)'deki müzik yeteneğini erken yaşta fark etti ve görevli olarak gittiği her yerde çocuklarına müzik dersleri aldırdı. İlk konserini kardeşi Ferhunde ile birlikte Bandırma'da verdi. I. Dünya Savaşı'ndan sonra işgal yıllarında İstanbul'da yaşayan Macar kemancı Karl Berger'den keman dersleri aldı. 20 Mart 1920'de Galatasaray Lisesi'nde verdiği konserin ardından repertuvarını genişleterek konserlere devam etti. 1924-1928 arasında Robert Kolej'de yatılı olarak okudu. 1923-1924'te Ferhunde Erkin ile birlikte Edremit, Ayvalık ve İzmir'de bir seri konser verdi. İki kardeş 1926'da TBMM başkanı Kazım Bey'in himayesinde ülkenin yeni başkenti Ankara'da düzenlenen bir konserde cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün huzurunda çaldılar. Ablası Ferhunde Remzi ile birlikte 1928'de Almanya'dan bir burs alarak eğitimlerini tamamlamak üzere Leipzig'e giden Necdet Remzi Bey, Alman sanatçı Hans Basserman'ın öğrencisi oldu. Konservatuvar orkestrasına birinci kemancı olarak girdi ve Gewandhaus Orkestrası'nda yedek kemancı oldu. İki yılda diploma alma hakkı kazanan Necdet Remzi ve Ferhunde Remzi, yedi ay kadar daha Almanya'da kaldıktan sonra yurda döndü. Yurda döndükten sonra İsmet İnönü'nün müdür Zeki Üngör'e emri ile 1931 yılının Nisan ayında Musiki Muallim Mektebi'nde ablası Ferhunde piyano öğretmeni, kendisi ise keman öğretmeni olarak göreve başladı. İlhan Özsoy, Ruşen Güneş, Koral Çalgan, Gürer Aykal, Erdoğan Çaplı, Süheyl Petek, Nejat Başeğmezler, Hazar Alapınar yetiştirdiği öğrenciler arasındadır. 6 Mayıs 1970'te sanat hayatının 50. Yılı sebebiyle bir konser verdi. Atak, 5 Ağustos 1972'de Ankara'da öldü. Kaynakça Kategori:1911 doğumlular Kategori:1972 yılında ölenler Kategori:Ankara'da ölenler Kategori:Türk kemancılar Kategori:Çerkes asıllı Türkler Kategori:Edirne doğumlular Kategori:Karşıyaka Mezarlığı'na defnedilenler
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri