Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Nizami Anıt mezarı

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Nizami Anıt mezarı (azerice: Nizami məqbərəsi), 12. yüzyıl şairi Nizami Gencevi'ye şerefine kurulmuş olan Gence, Azerbaycan'ın hemen dışında duruyor. Türbesi aslında 1947 yılında eski bir çökmüş türbenin yerine inşa edilmiş ve 1991'de bugünkü şekliyle yeniden inşa edilmiştir. Nizami mezarı, yüzyıllar boyunca adanmış bir hac yeri olmuştur. Tarihçi Wilhelm Barthold'a göre 1606 yılında tarihi tarihçelerde anıtkümeye ilk sayım yapıldı. Safevî mahkeme sicili İskender Bey Münşi 1606 Şubat'ının sonlarına doğru Safevi hanedanı I. Abbas'ın Gence'ye ulaştığını ve Şeyh Nizami'nin mezarının yanında kamp yaptığını, martda Nevruz tatilini kutladığını bildirdi. 1826-1828 Fars-Rus Savaşı sırasında Rus ve İran güçleri arasındaki kararlı bir savaş Nizami mezarının yakınında gerçekleşti. General İvan Paskeviç'in komutasındaki Rus kuvvetler Pers ordusunu yenip geri çekilmeye zorladı. Rus elçisi Aleksander Griboyedov günlüğünde, o sırada Rus diplomatik misyon üyesi olan yazar ve tarihçi Abbaskulu Ağa Bakıhanov ile Elisabethpol savaşının Nizami mezarının yakınında olduğunu söylediği bir konuşma yaptı. Çöküş Bakikhanov'a göre, 1840'lara gelindiğinde Nizami'nin mezarı çöktü ve Karabağ hanlığı eski veziri Mirza Adigozal Bey onu yeniden inşa ediyordu. 1873 yılında Faslı Nasıreddin Şah, Avrupa'daki ilk turundan eve dönerken Nizami mezarını geçti. Günlüğünde Shaykh Nizami mezarını yol kenarında Gence'den yaklaşık yarım ligi ya da daha fazla olarak nitelendirerek "çok berbat bir tuğla yapı" olarak nitelendirdi. 20. yüzyılın başlangıcında, türbeler neredeyse tamamen mahvoldu. 1925 yılında şairin mezarı kazılmış ve kalıntıları, Gence'nin merkezinde çürüyen çıkartılmıştır. Bununla birlikte, Sovyet Azerbaycan'ın önderliği aynı yerde şairin yeniden inşasını ve geçici bir anıtın inşasını emretti. 1940 yılında, yeni bir türbe inşaatı ile bağlantılı olarak, bir arkeolojik araştırmada, 13. yüzyıldan kalma, yerin altında derin bir eski türbe kalıntısı ortaya çıkarıldı. Yere dayalı bir yapının kalıntıları 19. yüzyılda restore edildi. Yeniden yapılanma ve tikilme 1947'de kireç taşından yeni bir türbe inşa edildi. Daha sonra Sovyet hükûmeti türbe yakınında bir alüminyum üretim tesisi kurdu. Tesisten gelen tehlikeli emisyon binaya ciddi şekilde zarar verdi ve 1980'lerin sonunda çöktü. Türbe, Azerbaycan 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra bağımsızlığını kazandıktan sonra bugünkü şekliyle yeniden inşa edilmiştir. Bahçelerle çevrili, uzun boylu silindirik bir binadır. Bir tarafa, Nizami'nin epik şiirlerini anan metal heykelleri var. Türbesi, Ukrayna'dan teslim edilen katı granit bloklardan yapılmıştır. Mimar Farman İmamguliyev idi; Heykeller heykeltıraş Gorkhmaz Sudjaddinov tarafından yaratıldı. Kaynakça Kategori:1991'de tamamlanan yapılar Kategori:Azerbaycan'daki anıt mezarlar Kategori:Azerbaycan mimarisi Kategori:Azerbaycan'daki görülecek yerler Kategori:Sovyetler Birliği'nde inşa edilen anıtlar ve heykeller Kategori:Gence'deki yapılar
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri