Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Nohud-âb

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Nohud-âb(Nohut çorbası) nohut ile yapılan çorbadır. Osmanlı mutfağında bulunur. Kitâb-ı Me’kûlât’ta nohut çorbasının içerisine mumbar dolması ve et konulmaktadır. Diğer yemek kitaplarında olmayan bu eklemenin yerel bir pişirme tarzı olduğu düşünülebilir. Osmanlı Mutfağındaki Çeşitleri Kitâb-ı Me’kûlât'ta tarif şu şekildedir: Bir semiz kalye et vuralar. Ya koyun ya kuzu ya tavuk ola. Bir haranıya suyla vuralar, pişe. İçine tuzunu ve biber dahi koyalar. Ve hem kabı soyulmuş bol nohut dahi koyalar. Hemen harcı nohut ola. Ve bir miktar dahi et kıyma [edip] ve kıyma soğan edip ve döğülmüş biber edip birbirine karıştırıp içine koyalar, dolduralar. Dahi et içine salalar. Biraz kaynaya. Biraz piştikten sonra eti ve mumbarı çıkarıp kavuralar. Ve bir akçelik safran alıp onlar[ın] içine koyalar. Denk ola, güzel koyulunca tamam olup, ılışıp kotaralar. Onu ve mumbarı doğrayıp üzerine düzeler, yüzleyeler. Ağdiye Risalesi’nde ise tarif şöyledir: Evvelâ nohudu suda nak’ idüp kışrını izale eyledikten sonra nak’ olunan su ile tencerede tamam yumuşayınca pişüp ve suyunu süzüp kefçe ile gereği gibi sahk idüp kefkirden geçirüp ba’dehu tavuk suyu yahut et suyu ile tekrar itidale gelince pişüreler. Ber-minval-i muharrer kışrı izale olduktan sonra nohudu kurudup ba’dehu havanda dakk idüp eledikten sonra dahi tahrir olunduğu vech üzre tabh olunsa olur ancak bu tavır vakte muhtaç evvelkisi âsân defaten olur. Ali Eşref Dede’nin Yemek Risalesi’nde de tarif Ağdiye Risalesi ile aynıdır. Basılı ilk yemek kitabı Melceü’t-Tabbâhîn'de nohut çorbası olarak tarifi verilmiştir.Tarifi:Nohut tan çorba dır. Gayet latif ve ziyade mukavvidir. Tarîk-i tabhı: Evvela nohudu suda haşlayıp kabuğunu izale eyledikten sonra haşlanan suyuyla tencere de tamam yumuşayınca pişirip ve suyunu süzüp kepçe ile gereği gibi ezip kevgir den geçirip badehu tavuk suyu yahut et suyu yla tekrar itidale gelince pişireler yahut berminvâl-i muharrer kabuğu çıktıktan sonra nohudu kurutup badehu havan da dakk edip elek ten eledikten sonra tahrir olunduğu minval üzere tabh olunsa da olur. Ancak bu tarz vakte muhta olup evvelki defaten olabilir. Kaynakça Kategori:Türk mutfağındaki çorbalar Kategori:Osmanlı mutfağındaki çorbalar
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri