Nohut Ekmeği ya da Nohutlu Ekmek çok eski dönemlerden beri Orta Asya'da yapılan ve Türk göçleri ile Anadolu ve Rumeliye yayılmış bir ekmek. Tarihçe Tarihte yapılan ilk mayalı ekmek türü olan nohut ekmeği uzun süre bayatlamaması nedeniyle göçebeler tarafından tüketilen bir ekmek halini almıştır. Yapımı çok zahmetli olan bu ekmek Anadolu ve Rumeli'de de yapılmaktadır.Osmanlı mutfağında bulunan ekmeklerdendir. Padişah için hazırlanırdı. Yapılışı Un, Su, Nohut Mayası, Tuz ile yapılan Nohut Ekmeği ilk olarak bir cam kavanoz içerisine bir miktar nohut ve sıcak su eklenerek 30 derecelik bir sıcaklıkta nohutun mayalanması beklenir. Nohutların mayalanması sonrasında su ve un'dan yapılmış olan cıvık harcın içine ilave edilir ve bir süre ılık ortamda kabarması beklenir. Daha sonra içerisine un eklenerek hamur haline getirilir ve bir tepsi içerisine konularak fırına verilir. Yörelere Göre Çeşitleri Elazığ Nohut Ekmeği Elazığ’da sadece Ramazan ayına özel olarak üretilen ve her yıl sokaklarda tezgahlarda satılan nohut ekmeğidir. Ödemiş Nohut Ekmeği İzmir Ödemiş Nohut Ekmeği 20.04.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumuna tescillenmesi ve coğrafi işaret alması için başvuru yapılmıştır. Kaynakça Kategori:Türk mutfağı Kategori:Arnavut mutfağı Kategori:Osmanlı mutfağındaki ekmekler Kategori:Türk mutfağındaki ekmekler