küçükresim|Nokul Nokul, nukul (نقل) mayalı hamurla yapılan bir çeşit poğaça. Türkiye'de lokum,lokul gibi farklı isimlerle adlandırılan hamur işidir. Rulo şeklinde yapılması en ayırt edici özelliğidir. Haşhaşlı, tahinli fındıklı, sakızlı türleri de mevcuttur. Bayram sofralarının vazgeçilmezlerindendir. Anadolu Selçuklu döneminde un, kıyma, ceviz ve toz şekerden yapılmaktaydı. İç Malzemesine Göre Nokul Çeşitleri Haşhaşlı Nokul Cevizli Nokul İç malzemesi ceviz ile hazırlanan nokuldur. Bursa'da Cevizli Lokum olarak adlandırılır. Peynirli Nokul İç malzemesi peynir ile hazırlanan nokuldur. Kıymalı Nokul İç malzemesi kıyma ile hazırlanan nokuldur. Yörelere Göre Nokul Çeşitleri Samsun Yöresi Nokulu İçine genelde, Karadeniz Bölgesi'nin tipik bir ürünü olan fındık ve kuru üzüm konulur. Ancak tahinli ve haşhaşlı şekilleri de yaygındır. Bu tatlıya karakterini veren içine dövülüp karıştırılan karanfil baharatıdır. İçine konulan fındık olarak belirtilmişse de ceviz de yakışır. Hamuru tatlı olduğu gibi tercihe göre fındık veya ceviz, toz şeker ile karıştırılarak daha lezzetli hale getirilebilir. Dini bayramların vazgeçilmez ikramıdır.Bafra nokulu Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Isparta Yöresi Nokulu Isparta yöresinde yapılan Nokul, şekersiz hamurdan yapılır, genellikle içine tahin ve ceviz konulur, ancak içine sadece haşhaş konularak da yapılabilir. Bursa Yöresi Cevizli Lokum Bursa geleneksel mutfak kültürü içinde bayram, düğün ve özel günlerde cevizli lokum yapılır. Orijinal cevizli lokumlar eskiden taş fırınlarda pişirilirdi. Bursa Cevizli Lokum Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 01.11.2021 tarihinde tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Sinop Yöresi Nokulu Sinop yöresinde yapılan nokuldur. Sinop nokulu Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Erzurum Tuzlu Lokumu Erzurum Tuzlu Lokumu; tereyağı, sıvıyağ, yumurta, yoğurt, kabartma tozu, buğday unu ve tuz ile hazırlanır. Erzurum Tuzlu Lokumu Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tarihinde tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Kaynakça Kategori:Türk mutfağındaki hamur işleri Kategori:Türk mutfağındaki ekmekler Kategori:Bulgar mutfağı Kategori:Aperitifler Kategori:Tataristan Kategori:Bursa mutfağı Kategori:Türk mutfağındaki çörekler