Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Nörokimya

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Nörokimya, sinir sisteminin fizyolojisini kontrol eden ve etkileyen nörotransmitterler ve psikofarmasötikler ve nöropeptitler gibi diğer molekülleri içeren kimyasalların incelenmesidir. Sinirbilim içindeki bu alan nörokimyasalların nöronların, sinapsların ve sinir ağlarının çalışmasını nasıl etkilediğini inceler. Nörokimyagerler, sinir sistemindeki organik bileşiklerin biyokimyasını ve moleküler biyolojisini ve bunların kortikal plastisite, nörogenez ve nöral farklılaşma gibi nöral süreçlerdeki rollerini analiz eder. Tarihçe Nörokimya bir bilim olarak tanınması nispeten yeniyken, nörokimyanın ardındaki fikir 18. yüzyıldan bu yana vardır. Başlangıçta, beynin periferik sinir sisteminden ayrı bir varlık olduğu düşünülüyordu. 1856'dan itibaren, bu fikri çürüten bir dizi araştırma vardı. Beynin kimyasal yapısı, periferik sinir sisteminin yapısı ile neredeyse aynıydı. Nörokimya çalışmasında ileriye doğru ilk büyük adım "beyin kimyası" alanındaki öncülerden biri olan Johann Ludwig Wilhelm Thudichum'dan geldi. Birçok nörolojik hastalığın beyindeki kimyasal dengesizliğe katkıda bulunabileceğini öne süren ilklerden biriydi. Ayrıca kimyasal yollarla nörolojik hastalıkların büyük çoğunluğunun tamamen iyileştirilebilmese bile tedavi edilebileceğine inanan ilk bilim adamlarından biriydi. 1950'lerde nörokimya tanınmış bir bilimsel araştırma disiplini haline geldi. . Nörokimyanın bir disiplin olarak kurulması, 1954'te yayınlanan ilk sempozyum hacmi Gelişen Sinir Sisteminin Biyokimyası olarak adlandırılan bir dizi "Uluslararası Nörokimyasal Sempozyuma" dayanmaktadır. Bu toplantılar Uluslararası Nörokimya Derneği ve Amerikan Nörokimya Derneği'nin kurulmasına yol açtı. Bu erken toplantılar, asetilkolin, histamin, P maddesi ve serotonin gibi olası nörotransmiter maddelerin geçici doğasını tartıştı. 1972'ye gelindiğinde fikirler daha somutlaştı. Beyin işlevini değiştirmek için kimyasalların kullanılmasındaki ilk büyük başarılardan biri L-DOPA deneyi idi. 1961'de Walter Burkmayer, Parkinson Hastalığı olan bir hastaya L-DOPA enjekte etti. Enjeksiyondan kısa bir süre sonra hastanın titremelerde ciddi bir azalma oldu ve hasta kaslarını uzun süre yapamadıkları şekilde kontrol edebildi. Etki 2.5 saat içinde zirve yaptı ve yaklaşık 24 saat sürdü. Ayrıca bakınız Sinirbilim Nörofizyoloji Nörofarmakoloji Moleküler biyoloji Kaynakça Kategori:Nörokimya
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri