Nutella, çikolata ve fındık karışımından oluşan çikolatalı krema markasıdır ve İtalyan bir çikolata firması Ferrero Spa tarafından üretilmektedir. 100 gramında yaklaşık 540 kalori bulunur. Geçmişi, 2. Dünya Savaşı nedeni ile yaşanan kakao sıkıntısına dayanır. Nutella'nın ana bileşenleri şeker ve palm yağıdır (% 50'den fazla). Ayrıca % 13 oranında fındık, kakao tozu ve yağsız süt içerir. Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık'ta Nutella soya ürünleri de içerir. Tarihçe Pietro Ferrero, İtalya'nın fındık üretimiyle tanınan Alba şehrinde bir fırına sahipti. 1946 yılında, Gianduja'dan türetilen 300 kilogramlık (660 lb) ilk Pasta Gianduja partisini sattı. Başlangıçta katı bir blok olarak satılan ürünü, Ferrero 1951 yılında kremalı bir versiyon olarak Supercrema gianduja olarak satmaya başladı. 1963 yılında, Ferrero'nun oğlu Michele Ferrero, Supercrema giandujayı Avrupa genelinde pazarlama amacıyla yeniden düzenledi. Ürünün bileşimi değiştirildi ve "Nutella" adını aldı. İlk Nutella kavanozu 20 Nisan 1964 tarihinde Alba'daki fabrikadan çıktı. Ürün anında büyük bir başarı elde etti ve hala geniş bir şekilde popülerdir. 2012 yılında, Fransız senatör Yves Daudigny, palmiye yağına ton başına 100 avrodan 400 avroya bir vergi artışı önerdi. Palmiye yağı, Nutella'nın başlıca bileşenlerinden biri olan yüzde 20 oranında bir paya sahiptir ve medyada vergi "Nutella vergisi" olarak adlandırılmıştır. Galeri Kaynakça Dış bağlantılar Nutella resmi web sitesi (İtalyanca) Nutella resmi web sitesi (ABD) Nutella resmi web sitesi (Türkçe) Kategori:İtalyan mutfağı Kategori:Yiyecek markaları Kategori:Sürülebilir yiyecekler Kategori:İtalyan markaları Kategori:Ferrero markaları Kategori:Çeşni markaları Kategoriiyemonte mutfağı