Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Oğuz Adanır

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Prof. Dr. Oğuz Adanır (d. 1951, İzmir) Türk bilim insanı. Antropoloji'den psikanaliz'e, göstergebilim'den sosyoloji'ye, ekonomi ve tarih'ten, simülasyon kuramı ve dilbilim'e kadar uzanan geniş bir yelpazede bilimsel bir bilgi birikimine sahip olan bir yazar ve bilim insanıdır. Türkiye'de ilk kez "Simülasyon Kuramı"yla ilgili dersler vermiş, sinema kuramcısı Jean Mitry, Christian Metz ve sosyolog Jean Baudrillard gibi dünyaca ünlü kuramcıların Türkiye'de tanınmasına hem tercümeleri hem de telif eserleriyle büyük katkıda bulunmuştur. Yaşamı 1952 yılında İzmir'de doğdu. İlk ve orta öğrenimini İzmir'de gördü. Lisans, yüksek lisans ve doktora öğrenimini Fransa'da Paris I Pantheon/Sorborne Üniversitesi'nde yaptı. "Televizyonun Azgelişmiş bir Ülke Üzerindeki Etkileri" (1979) isimli doktora tez çalışmasıyla buradaki eğitimini tamamladı. 20 yüzyılın en önemli sosyologlarından biri olan Jean Baudrillard'ın öğrencisi olmuş 3 Türk'ten biridir. 1979 yılında Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-TV Bölümü'nde, 1985 yılından itibaren Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-TV Bölümü'nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı, 1988 yılında doçent, 1994 yılında profesör olarak atandı. 2018 yılında yaş haddinden emekli olana kadar Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-TV Bölümü'nde Bölüm Başkanı olarak görev yaptı. Halen Dokuz Eylül Üniversitesinde sözleşmeli olarak ders Türkiye'de sadece Dokuz Eylül Üniversitesi Film Tasarımı Bölümünde "Simülasyon ve Sinema" dersini kendisi vermiş, 2018 yılında ise emekli olmuştur. "Senaryo Yazarlığı" ve "Sinema Göstergebilimi"'nin yanı sıra Türkiye'de ilk kez "Simülasyon Kuramı"yla ilgili dersler vermiş, Jean Mitry, Christian Metz ve Jean Baudrillard gibi dünyaca ünlü kuramcıların Türkiye'de tanınmasına büyük katkıda bulunmuştur. Sinema, İletişim ve Kültür konularında yayınlanmış pek çok araştırma, incelemesinin yanı sıra; İşitsel ve Görsel Anlam Üretimi, Sinemada Anlam ve Anlatım, Kültür, Politika ve Sinema, Çağdaş Türk Toplumu ve Kültürü Üzerine İronik Bir Varsayım, Eski Dünya'ya Yeni Bir Bakış, Kuramsal Bir Deneme Kitap I-II-III, Kapitalizmin Öncesi Evrensel Kültür/ Zihniyetten Günümüze/ Osmanlı ve Ötekiler gibi özgün çalışmaları; Sinema Estetiği ve Psikolojisi (Jean Mitry), Sessiz Yığınların Gölgesinde ya da Toplumsalın Sonu (Jean Baudrillard), Foucault'yu Unutmak (Jean Baudrillard), Üretimin Aynası (Jean Baudrillard), Simülakrlar ve Simülasyon (Jean Baudrillard), Sinemeda Anlam ve Anlatım Üzerine Denemeler (Christian Metz) gibi çevirileri vardır. Adanır, 2020'de Fransız tarihçi Michel de Certeau'nun L’écriture de l’histoire (1975) isimli kitabını Türkçeye çevirmiştir. Kaynakça Kategori:1951 doğumlular Kategori:Türk güzel sanatlar akademisyenleri Kategori:Yaşayan insanlar Kategori:İzmir doğumlu bilim insanları Kategori:Ege Üniversitesi öğretim üyeleri Kategori:Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyeleri
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri