Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Olympus Mons

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
küçükresim|Olympus Mons küçükresim|275px|Olympus Mons Olympus Mons, Güneş Sistemi'nde bilinen en yüksek volkan ve en yüksek dağdır. Son patlaması 25 milyon yıl önce olmuştur. Dağ, Mars gezegeninde yaklaşık olarak 18,4°N 134°W / 18, -134. koordinatlarında yer alır. Dünya'nın en yüksek dağı Everest ile karşılaştırılırsa üç kat daha yüksektir. Dağın yüksekliği 21.287 metredir. Olympus Dağı, görüntü olarak Dünya'da yer alan dağlardan farklıdır. Örneğin bu dağın tepesi eğimli değil tamamen düzdür. Bu görüntü çok hafif eğimleri olan bir ovayı anımsatmaktadır. Bir dağ denilince akla gelen ilk şeylerden birisi olan dik yamaçlar, bu dağ için geçerli değildir. Bu dağın yamaçları dik değildir, 1 ile 3 derece arasında değişmektedir. Yanardağ, Mars'ın batı yarımküresinde, Tharsis çıkıntısının kuzeybatı kenarının hemen dışındadır. Volkanın batı kısmı Amazonis dörtgeninde (MC-8) ve orta ve doğu kısımları bitişik Tharsis dörtgeninde (MC-9) yer alır. İlk gözlemler ve isimlendirme Olympus Mons ve Tharsis bölgesindeki diğer birkaç volkan, teleskopik gözlemciler tarafından 19. yüzyılın başlarında kaydedilen sık sık Mars toz fırtınalarının üzerine çıkacak kadar yüksekte duruyor. Gökbilimci Patrick Moore, Schiaparelli'nin (1835–1910) toz fırtınaları sırasında " Nodus Gordis ve Olympic Snow'un [Nix Olympica] görülen neredeyse tek özellik olduğunu bulduğunu" ve "yüksek olmaları gerektiğini doğru bir şekilde tahmin ettiğini" belirtti. Mariner 9 uzay aracı, 1971'de küresel bir toz fırtınası sırasında Mars yörüngesine ulaştı. Toz çökmeye başladığında görünür hale gelen ilk nesneler, Tharsis yanardağlarının tepeleri, gökbilimcilerin beklediği gibi, bu özelliklerin yüksekliğinin Dünya'da bulunan herhangi bir dağınkinden çok daha yüksek olduğunu gösterdi. Mariner 9'dan gezegenin gözlemleri, Nix Olympica'nın bir volkan olduğunu doğruladı. Nihayetinde gökbilimciler, Nix Olympica olarak bilinen albedo özelliği için Olympus Mons adını benimsediler. Olympus Mons üzerindeki iki çarpma kraterine Uluslararası Astronomi Birliği tarafından geçici isimler verildi. Bunlar 15,6 km çaplı Karzok krateri ve 10,4 km çaplı Pangboche krateridir. Kraterler, Mars'taki en bol göktaşları sınıfı olan şergottitlerin birkaç olası kaynağından ikisi olmalarıyla dikkat çekiyor. Kaynakça Kategori:Mars (gezegen) Kategori:Mars'taki dağlar Kategori:Mars'taki yanardağlar Kategori:Kalkan volkanlar
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri