Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Orbiton

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Orbiton, holonlar ve spinonlar ile birlikte, katıların içindeki elektronların spin-yük ayrımı sırasında bölünerek oluşturduğu ve mutlak sıfıra yakın sıcaklıklarda hapsedilen sanki parçacıktır. Elektron, teorik olarak her zaman bu üç sanki parçacığın bir bağlı durumu olarak kabul edilmektedir. Bunlardan orbitron, elektronun yörüngesel konumunu taşımaktadır. Belli şartlar altında ise hapis durumlarından kurtularak bağımsız parçacıklar olarak davranabilmektedirler. Orbitonun varlığı teorik olarak 1997-1998 yıllarında; Jeroen van den Brink, Daniel Homskiy ve George Sawatzky tarafından 1997-1998 yılları arasında tahmin edildi. Ayrı bir sanki parçacık olarak deneysel gözlemine dair bilgiler ise Eylül 2011'de yayımlanan bir makalede yer aldı. Araştırmaya göre bir stronsiyum kupratın bir boyutlu örneğinde tek bir elektrona bir X ışını fotonu ateşlenmesi elektronu daha yüksek bir yörüngeye çekilmekte ve ışının işlemdeki enerjisinin bir kısmını kaybetmesine neden olmaktadır. Bunu yaparken elektron, bir spinon ve bir orbitona ayrılmaktadır. Bu, çarpışmadan önce ve sonra X ışınlarının enerjisini ve momentumunu gözlemleyerek izlenebilmektedir. Kaynakça Kategori:Sanki parçacıklar Kategori:Elektron
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri