Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Orta Pleistosen Geçişi

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
küçükresim|515x515pik|Küresel buz hacminin iyi bir temsilcisi olduğuna inanılan oksijen izotop oranına dayalı olarak beş milyon yıllık buzul döngüsü gösterilmiştir. MPT, yeşil renkte gösterilen periyodiklikler arasındaki geçiştir. Aynı zamanda Orta Pleistosen Devrimi (MPR) olarak da bilinen Orta Pleistosen Geçişi (MPT), Kuaterner buzullaşması sırasında temel bir değişimidir. Geçiş yaklaşık 1.25-0.7 milyon yıl önce Pleistosen döneminde gerçekleşmiştir. MPT’den önce buzul döngülerine düşük genlik, ince buz tabakaları ve eksenel eğimden kaynaklanan Milankoviç ile doğrusal bir ilişkide olan 41.000 yıllık periyodiklik hakimdi. MPT’den sonra iklimin uzun süre soğumasıyla güçlü asimetrik döngüler yaşandı. Ve kalın buz tabakaları oluştu, bunu aşırı buzul koşullarından sıcak buzullar arası döneme hızlı bir değişim izledi. Döngü uzunlukları ortalaması 100.000 yıldır fakat farklılık göstermektedir. Orta Pleistosen Geçişi, makalesinde anlatıldığı gibi, uzun süredir açıklanması gereken bir sorundu. MPT artık azalan atmosferik karbondioksit seviyesi, bu azalmaya karşı yüksek ve Kuaterner sırasında buzul süreçlerine maruz kalan kuzey yarımküre alanlarından regolitlerin kademeli olarak uzaklaştırılmasını varsayan sayısal modellerle yeniden üretilebilir.CO'deki azalma, volkanik gaz çıkışındaki değişiklikler, okyanus çökeltilerinin gömülmesi, karbonat ayrışması veya buzul kaynaklı tozdan okyanusların demir gübrelemesiyle ilgili olabilir. Regolitlerin buzullaşmayı etkilediğine inanılıyor. Çünkü erime noktasının basıncı altındaki regolit bazlı buz, ki bu buz kalınlığını sınırlar, görece kolaylıkla kayacaktır. Kuzey Amerika'nın kuzeyi ve Avrasya'nın kuzeyinin Kuvaterner’den önce, sonraki buzullaşmalar sebebiyle geniş alanlar boyunca aşınan ince regolit katmanlarla kaplı olduğuna inanılıyor. Sonrasında buzullar giderek kalın buz tabakalarıyla çekirdek bölgeye bağlı kalarak çıplak ana kayaya güçlü bir şekilde bağlandı. Ancak, bir 2020 çalışması buz devri sonlandırmalarının Kuzey Yarım Küre'de güçlü yaz mevsimlerinin yaşanmasına sebep olan Orta Pleistosen Geçişinden beri var olan etkilenmiş olabileceği sonucuna varmıştır. Ayrıca bakınız Kaynakça Kategori:Buzul Çağı Kategori:Buzul çağları Kategori:Buzul bilimi Kategori:Pleyistosen
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri