Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Ovabayındır (düz yerleşme)

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Ovabayındır, Balıkesir il merkezinin yaklaşık olarak 20km. güneydoğusunda, Kepsut'un 15km. güneyinde, Ovabayındır Köyü'nün 1–2km. kuzeydoğusunda yer alan bir düz yerleşmedir. Aslında yerleşmenin bulunduğu bölgenin adı Karaağaç Tarla olmasına karşın en yakın köyün adı verilmiştir. Bazı haritalarda köyün adı Bayındırköy olarak geçtiğinden bazı kaynaklarda yerleşme Bayıdırköy olarak verilmektedir. Ovabayındır, Erken Tunç Çağı'na tarihlenen düz yerleşmeden ve yakınındaki mezarlık alanından oluşmaktadır. Mezarlık alanı kaçak kazılarla büyük ölçüde tahrip edilmiştir. Kazılar Yerleşme 1936 yılında J. Stewart tarafından saptanmış olup 1956 yılında Ekrem Akurgal başkanlığında kurtarma kazıları yapılmıştır. Tabakalanma Büyük ölçüde tahrip edilmiş olan yerleşme ve mezarlık alanında tabakalanmayı saptama olanağı bulunamamıştır. Bununla birlikte ikisinin de Erken Tunç Çağı'na tarihlenebilecek tek tabakadan oluştuğu ileri sürülmektedir. Buluntular Yerleşim alanında taş temelli, dikdörtgen planlı, fazlasıyla tahrip edilmiş bir yapı ortaya çıkarılmıştır. Mezarlık alanında tahrip edilmiş küp mezarlara ulaşılmıştır. Gömüt armağanı olarak kaplar vardır. Çanak çömlekler siyah, gri tonlarında, açkılı ve bazıları astarlıdır. Biçim olarak keskin içe kıvrılan ağızlı, derin ve yayvan kaseler, gaga ağızlı testiler ile kaideler görülmektedir. Gaga ağızlı testilerden bazıları kuğu boyunlu olarak tanımlanmaktadır. Gömüt armağanlarından bir başka grup olarak arsenikli bakırdan yapılmış küçük, 6–15cm. uzunlukta kama ve çakılar bulunmuştur. Bunların sadece gömüt armağanı olarak üretildikleri düşünülmektedir. Çok küçük perçin delikleri, ahşap ya da boynuz sapları olduğunu göstermektedir. Biçim olarak benzerlerine Ege, Kuzeybatı Anadolu ve İç Anadolu'da karşılaşılmaktadır. Mezarlık alanı kazılarında iki tane serpantinden sap delikli balta ve çekiç bulunmuştur. Son derece başarılı bir işçilik sergilemektedir. Değerlendirme ve tarihlendirme Ovabayındır Manisa – Balıkesir bölgesinin Yortan Kültürü'ne tarihlenmektedir. Benzer buluntulara Babaköy ve Yortan / Gelenbe mezarlık alanında da rastlanmaktadır. Maden buluntuları, çakı – kama örneklerinden hareketle MÖ 2.500 – 2.200 yıllarına tarihlenebilir. Bu tarihler, Yortan Kültürü'nün tarihlendiği Erken Tunç Çağı II. – III. evreleriyle uyumludur. Dış bağlantılar Yakın plan kroki ve buluntu örnekleri Kaynakça Kategori:Türkiye'deki düz yerleşmeler Kategori:Edirne ilindeki arkeolojik sitler
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri