[[Dosya:Sarda sarda, Istanbul.jpg|küçükresim|220px|İstanbul'da satılan palamutlar.]] Palamut (Sarda sarda) genellikle sıcak ve ılık denizlerde, hem açıkta hem de kıyı bölgelerinde yaşayan kemikli balık türüdür. Oldukça büyük ve keskin dişlerle kaplı olan ağzı, torpil biçimindeki bedeninin ucundadır. Sırtlarının genellikle mavimsi rengi, yanlara doğru gidildikçe karında gümüşi beyaza dönüşür. Sırtlarından başlarına kadar siyaha yakın koyu renkte birçok şerit bulunur. Büyük sürüler oluşturarak mevsimlik uzun göçlere girişir. Boylarına göre türkçe isimleri Boyuna göre farklı kaynaklarda farklı isimler ile anılır. Bazı kaynaklara göre; palamut vonozu (12–16cm), kestane palamudu (16–22cm), çingene palamudu (22–28cm), palamut (28–35cm), zindandelen (70cm ve uzeri), torik (40–45cm), sivri (45–55cm), altıparmak (55–65cm) ve piçuta (65cm ve üzeri). Bazı kaynaklara göre ise; 20cm ye kadar palamut vanozu 20–30cm arası çingene palamutu 31–40cm arası palamut 40–50cm arası kestane palamutu 51–60cm arası torik 61-65 arası sivri 65–70cm arası altıparmak 70cm den büyük zindan delen. Gıda Pasifik ve Atlantik palamut eti sert bir dokuya ve koyu renge sahiptir. Palamut orta derecede yağ içeriğine sahiptir. Genç veya küçük palamut eti daha açık renktedir, tadı orkinos (skipjack tuna) etine yakındır ve bazen orkinosa daha ucuz bir ikame olarak özellikle konserve amacıyla ve bazen daha ucuz çeşitlerin üretiminde "kurutulmuş palamut gevrekleri" katsuobushi olarak satılır. Ancak Palamut tüm ülkelerde ton balığı olarak pazarlanmayabilir. Atlantik palamut aynı zamanda Akdeniz, Marmara Denizi, Ege Denizi ve Karadeniz'de de bulunur burada popüler bir balıktır, salamura (lakerda)sı yapılır, ızgarası, kızartılarak veya fırınlanarak yenir. Palamut balığının 100 gramında 216 kalori bulunmaktadır. Palamut balığının 1 adedi (280 gr) 605 kalori, 1 köfte kadarı (30 gr) 65 kaloridir. Palamut balığının 100 gramı 20.16 gram protein, 15.07 gram yağ içermektedir. Palamut balığı, protein, A vitamini, folik asit, potasyum, fosfor, demir açısından zengin bir kaynaktır. Yağlı bir balık olan palamut omega 3 yağ asidi içeriği yüksektir. Kaynakça Genel; Büyük Larousse Sözlük ve Ansiklopedisi. 17. cilt 9110. sayfa. Milliyet Gazetecilik A.Ş. Özel; Dış bağlantılar Kategori:Akdeniz faunası Kategori:BalıkçılıkKategori:Karadeniz faunasıKategori:Ege Denizi faunası Kategori:Marmara Denizi faunası Kategori:Marcus Elieser Bloch tarafından adlandırılmış taksonlar Kategori:Uskumrugiller Kategori:Asgari endişe altındaki türler Kategori:Akdeniz'deki balıklar Kategori:Atlas Okyanusu'ndaki balıklar Kategori:Avrupa balıkları