Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Palamut (balık)

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
[[Dosya:Sarda sarda, Istanbul.jpg|küçükresim|220px|İstanbul'da satılan palamutlar.]] Palamut (Sarda sarda) genellikle sıcak ve ılık denizlerde, hem açıkta hem de kıyı bölgelerinde yaşayan kemikli balık türüdür. Oldukça büyük ve keskin dişlerle kaplı olan ağzı, torpil biçimindeki bedeninin ucundadır. Sırtlarının genellikle mavimsi rengi, yanlara doğru gidildikçe karında gümüşi beyaza dönüşür. Sırtlarından başlarına kadar siyaha yakın koyu renkte birçok şerit bulunur. Büyük sürüler oluşturarak mevsimlik uzun göçlere girişir. Boylarına göre türkçe isimleri Boyuna göre farklı kaynaklarda farklı isimler ile anılır. Bazı kaynaklara göre; palamut vonozu (12–16cm), kestane palamudu (16–22cm), çingene palamudu (22–28cm), palamut (28–35cm), zindandelen (70cm ve uzeri), torik (40–45cm), sivri (45–55cm), altıparmak (55–65cm) ve piçuta (65cm ve üzeri). Bazı kaynaklara göre ise; 20cm ye kadar palamut vanozu 20–30cm arası çingene palamutu 31–40cm arası palamut 40–50cm arası kestane palamutu 51–60cm arası torik 61-65 arası sivri 65–70cm arası altıparmak 70cm den büyük zindan delen. Gıda Pasifik ve Atlantik palamut eti sert bir dokuya ve koyu renge sahiptir. Palamut orta derecede yağ içeriğine sahiptir. Genç veya küçük palamut eti daha açık renktedir, tadı orkinos (skipjack tuna) etine yakındır ve bazen orkinosa daha ucuz bir ikame olarak özellikle konserve amacıyla ve bazen daha ucuz çeşitlerin üretiminde "kurutulmuş palamut gevrekleri" katsuobushi olarak satılır. Ancak Palamut tüm ülkelerde ton balığı olarak pazarlanmayabilir. Atlantik palamut aynı zamanda Akdeniz, Marmara Denizi, Ege Denizi ve Karadeniz'de de bulunur burada popüler bir balıktır, salamura (lakerda)sı yapılır, ızgarası, kızartılarak veya fırınlanarak yenir. Palamut balığının 100 gramında 216 kalori bulunmaktadır. Palamut balığının 1 adedi (280 gr) 605 kalori, 1 köfte kadarı (30 gr) 65 kaloridir. Palamut balığının 100 gramı 20.16 gram protein, 15.07 gram yağ içermektedir. Palamut balığı, protein, A vitamini, folik asit, potasyum, fosfor, demir açısından zengin bir kaynaktır. Yağlı bir balık olan palamut omega 3 yağ asidi içeriği yüksektir. Kaynakça Genel; Büyük Larousse Sözlük ve Ansiklopedisi. 17. cilt 9110. sayfa. Milliyet Gazetecilik A.Ş. Özel; Dış bağlantılar Kategori:Akdeniz faunası Kategori:BalıkçılıkKategori:Karadeniz faunasıKategori:Ege Denizi faunası Kategori:Marmara Denizi faunası Kategori:Marcus Elieser Bloch tarafından adlandırılmış taksonlar Kategori:Uskumrugiller Kategori:Asgari endişe altındaki türler Kategori:Akdeniz'deki balıklar Kategori:Atlas Okyanusu'ndaki balıklar Kategori:Avrupa balıkları
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri