Paluze (Felûzec), nişasta ve şekerle yapılan ve üzerine dövülmüş ceviz serpilerek servis edilen bir tür Osmanlı tatlısıdır. Kıbrıs mutfağında yer alır. Geleneksel Türk tatlılarındandır. Bolu yöresinde palize, Şanlıurfa yöresinde palıza , Aydın yöresinde pelvize,Samsun ve yöresinde palüze Mersin yöresinde paluza, denilmektedir. Diyarbakır mutfağında yer alır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetin'de Eski bir bağ köyü olan Bağlıköy’de, bağcılığın yeniden geliştirilmesi gereğine dikkat çekmek ve bağ kültürünü canlandırmak amacıyla düzenlenen geleneksel “Palüze Günü” etkinliği her sene 20 Ekim Pazar günü yapılmaktadır.Bu gün sokaklarda paluze dağıtılmaktadır. Kitâb-ı Me’kûlât'da tarifi verilmiştir.1236 Selçuklu Mutfağı: Dergâhtan Saraya Bir Aşk Hikâyesi yemek kitabında faluze olarak tarifi verilmiştir.. Şirvanî’nin Kitabü’t-tabîh tercümesinde bu tatlının tarifi vardır. Felûzec Endülüs Emevî Devleti döneminde dükkanlarda satılan bir tatlıydı. Malzemesine göre çeşitleri Meyve suyu ile hazırlanacaksa vişne suyu, erik suyu, limon suyu, çilek suyu ile güvem suyu, kızılcık suyu, böğürtlen gibi mayhoş tatlarla buluşturulması gerekir. Hem renk veren hem de aromasını veren paluze, Osmanlı döneminde gelincik veya gül şurupları kullanılarak hazırlanıyordu. Yörelere Göre Çeşitleri Konya Paluzesi / Konya Palize Konya Paluzesi / Konya Palize nişasta, su ve bal kullanılarak yapılır. Konya Paluzesi / Konya Palize 11.10.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Ayrıca bakınız Jöle Nişasta helvası Asîde Hasıda Köfter Kaynakça Kategori:Türk mutfağındaki tatlılar Kategori:Osmanlı mutfağındaki tatlılar Kategori:Kıbrıs mutfağı