Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Panna cotta

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
küçükresim|Çilek soslu panna cotta Panna cotta (İtalyanca "pişmiş krema" anlamına gelir), jelatin ile koyulaştırılmış ve kalıplanıp tatlandırılmış kremadan oluşan bir İtalyan tatlısıdır. Krema, kahve, vanilya veya diğer tatlandırıcılarla aromatize edilebilir. Tarihçe Panna cotta adı 1960'lardan önce İtalyan yemek kitaplarında geçmez, yine de kuzey İtalya'nın Piyemonte bölgesinin geleneksel bir tatlısı olarak belirtilir. Doğrulanmamış bir hikaye, bu tatlının 1900'lerin başında Langhe'de bir Macar kadın tarafından icat edildiğini söyler. 1879 tarihli bir sözlük, jelatinle pişirilmiş ve kalıplanmış kremadan yapılan latte inglese ("İngiliz sütü") adlı bir yiyecekten bahseder ancak diğer kaynaklar "latte inglese"nin crème anglaise; yumurta sarısından yapıldığını söylese de, belki de bu isim koyulaştırılmış muhallebi benzeri herhangi bir karışımı kapsıyordu. Bu tatlı ayrıca Marie-Antoine Careme'deki Fransız fromage bavarois tarifinden de gelebilir. Aslında le pâtissier royal parisiende bulabileceğimiz bu tarif, kremanın bir kısmının chantilly yapmak için çırpılması ve jelatin eklenmeden önce hazırlığa dahil edilmesi farkıyla modern panna cotta ile aynıdır. Piyemonte Bölgesi, 2001 geleneksel gıda ürünleri listesinde panna cotta'yı içerir. Tarifi krema, süt, şeker, vanilya, jelatin, rom ve karamelli kalıba dökülmüş marsala içerir. Başka bir yazar, geleneksel aromanın şeftali eau-de-vie olduğunu ve geleneksel sunumun sos veya diğer garnitürler içermediğini düşünmektedir. Panna cotta, Amerika Birleşik Devletleri'nde 1990'larda moda oldu. Hazırlanışı Şeker ılık kremada eritilir. Krema, içine baharat ve benzerleri konularak veya rom, kahve, vanilya vb. eklenerek tatlandırılabilir. Jelatin, soğuk bir sıvı (genellikle su) içinde eritilir, ardından ılık krema karışımına eklenir. Bu, kalıplara dökülür ve sertleşmesine izin verilir. Kalıpların alt kısmında karamel konulabilir böylece krem karamel'e benzer sonuç verir. Katılaştıktan sonra, panna cotta genellikle kalıptan servis tabağına çıkarılır. Adı "pişmiş krema" anlamına gelse de, malzemeler yalnızca jelatin ve şekeri eritecek kadar sıcaktır. İtalyan yemek tariflerinde bazen jelatin adı olabilen colla di pesce balık tutkalı kullanılır. Garnitürler Panna cotta genellikle dut (ing:berry) harcı veya karamel veya çikolata sosuyla servis edilir. Üzeri başka meyveler veya likörler ile kaplanabilir. İlgili yiyecekler Bavyera kreması, panna cottaya benzer ancak genellikle jelatinin yanı sıra yumurtada içerir ve sertleşmeden önce krem şanti ile karıştırılır. Blancmange bazen jelatinle veya balık tutkalı ile, bazen de nişastayla koyulaştırılır. Panna cotta'ya bazen muhallebi denir, ama gerçek muhallebi jelatinle değil, yumurta sarısıyla koyulaştırılır. Kaynakça Kategori:İtalyan mutfağındaki tatlılar Kategori:Pudingler Kategori:Piyemonte mutfağı
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri