Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Parnaki Kale Kilisesi

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Parnaki Kilisesi (Gürcüce: ფარნაკის ეკლესია) veya Parnaki Kale Kilisesi, Erzurum ilinin Oltu ilçesine bağlı ve eski adı Parnaki olan İriağaç köyünde orta çağdan kalma bir kilisedir. Tarihçe Parnaki Kalesi'nin bulunduğu Parnaki köyü, orta çağda Gürcistan'ı oluşturan bölgelerden biri olan Tao'da yer alır. Osmanlılar bu köyü ve kaleyi 16. yüzyılın ortalarında Gürcülerden ele geçirmiştir. Nitekim kalede yer alan kilisenin 9. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilmektedir. Gürcü tarih ve arkeolog Ekvtime Takaişvili, Oltu bölgesinde 1907 yılında yaptığı araştırma gezisinde Parnaki Kale Kilisesi'nin büyük ölçüde sağlam olduğunu yazmıştır. Mimari Parnaki Kale Kilisesi, Parnaki Kalesi'nin alt bölümünde, batı tarafında yer alır. Ekvtime Takaişvili'nin 1907 yılında verdiği bilgiye göre kilise oldukça iyi korunmuştu. Kubbeli bir yapı olan kilise, kesme taşla inşa edilmişti. Kilisenin kubbesi, doğu tarafta apsisin kemeri üzerinde yükseliyordu ve dört cephesi bulunuyordu. Her cephede birer penceresi vardı. Ancak o tarihte kilisenin kubbesinin bir bölümü çökmüştü. Kilisenin batıda ve güneyde birer giriş kapısı vardı. Dört cephede de birer pencere ulunuyordu. Batı tarafında kilisenin küçük bir avlusu vardı. Kilisenin dikdörtgen (8x20 m) bir planı olduğu, kırımızı kesme taş ve moloz taş kullanılarak inşa edildiği bugüne ulaşan duvarlarından da anlaşılmaktadır. Parnaki Kale Kilisesi, Tao-Klarceti bölgesinde kale içinde kubbeli olarak inşa edilmiş nadir örneklerden biri olarak bilinir. Kaynakça Kategori:Erzurum'daki Gürcü Ortodoks kiliseleri
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri