Patlıcan dolması, patlıcan içerisine bulgur ya da pirinç başta olmak üzere yöresine göre değişen diğer iç malzemeleri konarak yapılan bir yemektir. Zeytinyağlı patlıcan dolması ya da kıymalı patlıcan dolma sı şeklinde farklı çeşitleri vardır. Osmanlı Mutfağındaki Çeşitleri Yeni Usûl Yemek Kitabı, Mecmuâ-i Fevâid, tarifleri vardır. Ali Eşref Dede'nin Yemek Risalesinde Mekis dolması, Badıncandan Halep dolması, Şeyhül Musa dolması tarifleri verilmiştir. İlk yazılı yemek kitabı Melceü’t-Tabbâhînde yine tarifi verilmiştir. Abhaz Mutfağındaki Çeşitleri Apatırcançapa (Cevizli patlıcan dolması) yapılır. Malzemeleri patlıcan,ceviz, soğan, sarımsak, acıka, kişniş, maydanoz, Dereotu, tuz, sirke veya nar ekşisidir. Yörelere Göre Çeşitleri Denizli Zeytinyağlı Patlıcan Dolması Denizli'de yapılan patlıcan dolması çeşididir. Denizli Kuru Biber ve Patlıcan Dolması Denizli'de yapılan patlıcan dolması çeşididir. Malatya Patlıcan Dolma Malatya'da yapılan patlıcan dolması çeşididir Karaman İlisıra Dolması Malzemeleri; pilavlık iri bulgur, yağlı kıyma, patlıcan, domates, biber, maydanoz, soğan, biber ve domates salçasıdır. Karaman İlisıra Dolması 23.08.2023 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Ayrıca bakınız Dolma Kaynakça Kategori:Türk mutfağındaki dolma ve sarmalar Kategori:Abhaz mutfağı Kategori:Osmanlı mutfağındaki dolmalar