Perilla yağı (, Deulgireum), perilla tohumlarından elde edilen yenilebilir bir bitkisel yağdır. Farklı bir ceviz aroması ve tada sahip olan kızartılmış perilla tohumlarından preslenen yağ, Kore mutfağında lezzet arttırıcı, çeşni ve yemeklik yağ olarak kullanılmaktadır. Kızartılmamış perilla tohumlarından preslenen yağ, mutfak dışı amaçlar için kullanılmaktadır. Üretim [[Dosyaeulkkae_(perilla).jpg|küçükresim| Perilla tohumları]] Perilla yağı, %38-45 oranında lipit içeren perilla tohumlarının preslenmesiyle elde edilir. Beslenme Perilla yağı, zengin bir yağ asidi kaynağı olarak kabul edilir ve hem doymuş yağ hem de doymamış yağ içerir. Perilla yağındaki doymuş yağ asitleri esas olarak palmitik asit (%5-7) ve stearik asittir (% 1-3). Tekli doymamış biftek otu tohumu yağının yağ asitleri oleik ise, (%12-22) çoklu doymamış biftek otu tohumu yağının yağ asitleri linoleik (%13-20), gama-linolenik (%0-1), alfa-linolenik (54-64%) ve araşidik asit (%0-1) olarak sıralanırlar. Diğer bitkisel yağlara kıyasla perilla yağı, %54-64 arasında en yüksek omega-3 yağ asitleri oranlarından birini sergiler. Omega-6 yağ asidi bileşeni genellikle% 14 civarındadır. Kullanım Mutfakta kullanımı küçükresim|Kkaennip-deulgireum-bokkeum (perilla yaprakları perilla yağında tavada kızartılır) Kore mutfağında perilla yağı ve susam yağı, tatlandırmada, çeşni katmakta ve soslarda kullanılan iki ana yağdır. Genellikle kızarmış perilla tohumlarından yapılan yağ, lezzet arttırıcı, çeşni ve yemeklik yağ olarak kullanılır. Ya susam ya da biftek otu tohumu yağı tatlandırıcı olarak kullanılabilir, namul (sebze garnitürü) ve diğer yandan, pan-kızartma Jeon, (tava yemekleri) Berdyansk'ta kızartmadan önce gim (Laver) ve rayiha ile tabanı kaplayan dip sos. Spesifik olarak, perilla yağı daha sıcak bölgelerde daha kolay yetiştirildiğinden Kore'nin güney kesiminde daha yaygındır. Günümüzde perilla yağı Kore tarzı batı yemeklerinde, füzyon mutfaknda kullanılmaktadır. Seul'deki Michelin yıldızlı bir restoran, "gizli malzemesi" perilla yağı olan lezzetli vanilyalı dondurma sunmaktadır. Sanayide kullanımı Kızartılmamış tohumlardan yapılan perilla yağı, boya, vernik, matbaa mürekkebi ve muşamba dahil olmak üzere mutfak dışı amaçlar için kullanılabilir. Tung yağı veya keten tohumu yağına benzer bir kurutma yağı olan perilla yağı, boyalar, vernikler, muşamba, baskı mürekkebi, cilalar ve kumaş üzerinde koruyucu su geçirmez kaplamalar için kullanılmaktadır. Perilla yağı yakıt olarak da kullanılabilir. Vernik üretiminde de sentetik reçinelerle birlikte kullanılır. Perilla yağı, keten tohumu yağından daha hızlı kurur ve kuruduktan sonra daha sert bir film oluşturur. Ayrıca keten tohumu yağının oluşturduğundan daha fazla sararır. Boya ve vernik endüstrisi en büyük kullanım alanını oluşturmaktadır. Perilla yağı, baskı mürekkepleri ve linolyum üretiminde de önemlidir. Perilla yağı, daha eski zamanlarda dayanıklı toprak zeminler yaratmada kritik bir bileşendi. Japonya'da perilla yağı, kanola yağı tarafından ele geçirilmeden önce 16. yüzyılın başlarına kadar kandillerde yakıt sağlamak için önemliydi. Yağlı tohum, kuruyan yağ elementleri içerir ve savaş nedeniyle tedarik süreci kesintiye uğrayana kadar Japonya'dan Amerika Birleşik Devletleri'ne keten tohumu yağı yerine toplu olarak ithal edilirdi. Kore'de, kavrulmuş tohumlardan preslenen perilla yağı, lambaları yakmak ve yer kağıtlarını yağlamak için kullanıldı. Basın kekinde kullanımı Perilla yağı preslendikten sonra kalan pres keki (veya pres pastası) doğal gübre veya hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Kaynakça Kategori:Kore çeşnileri Kategori:Bitkisel yağlar Kategori:Çeşniler Kategori:Yemeklik yağlar