Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Periost reaksiyonu

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Periost reaksiyonu, kemiği çevreleyen periostun yaralanmasına yanıt olarak ortaya çıkan yeni kemik oluşumudur. Çoğunlukla kemiklerin röntgen filmlerinde tespit edilir. Nedeni [[Dosya:Triceratops lesions.jpg|küçükresim|Seçili Triceratops numunelerinde periostal reaktif kemik örnekleri|285x285pik]] Periost reaksiyonu, hipertrofik osteopati, kırık sonrası kemik iyileşmesi, kronik stres kırıkları, subperiosteal hematomlar, osteomiyelit ve kemik kanseri gibi tıbbi bir duruma bağlı yaralanma ve kronik irritasyon da dahil olmak üzere çok sayıda nedenden kaynaklanabilir. Ayrıca otoimmün bir tiroid bozukluğu olan Graves hastalığının ciddi bir belirtisi olan tiroid akropakisinin bir parçası olarak da ortaya çıkabilir. Diğer nedenler arasında Menkes hastalığı ve hipervitaminozis A sayılabilir. Ortaya çıkması yaklaşık üç hafta sürebilir. Tanı Morfolojik görünüm, periost reaksiyonunun nedenini belirlemede yardımcı olabilir (örneğin, periostitin diğer özellikleri eşlik ediyorsa), ancak genellikle kesin tanı için yeterli değildir. Kemik oluşumunun belirli bir noktaya lokalize mi olduğu yoksa geniş bir alana mı yayıldığı belirlenerek tanıya yardımcı olunabilir. Komşu kemiklerin görünümü, bunlardan hangisinin en olası neden olduğuna dair ipuçları verecektir. Periost reaksiyonunun görünümü hasarın yoğunluğu, agresifliği ve süresine göre değişiklik gösterir. Görünüm solid, tabakalı, spiküle veya Codman üçgeni şeklinde olabilir. Solid görünümlü bir periost reaksiyonu, genellikle iyileşmiş bir kemik kırığı, osteoid osteoma veya osteomiyelit gibi agresif olmayan, benign ve kronik bir sürecin sonucu olarak ortaya çıkar. Çocuklarda periost yetişkinlere kıyasla daha aktiftir ve kemik korteksine daha az yapışıktır. Bu nedenle, periost reaksiyonu çocuklarda yetişkinlere göre daha agresif görünümde olabilir. Ayrıca bakınız Hipertrofik pulmoner osteoartropati Kaynakça Dış bağlantılar Kategori:Romatoloji Kategori:İskelet sistemi
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri