[[Dosya:Turkish pestil with walnuts.jpg|küçükresim|"Cevizli pestil" (sağda) ve "Cevizli sucuk" (solda).]] Pestil ya da bastık(sh.13) Türkiye ve çevre ülkeler mutfaklarında meyve özlerinin baskı altında bir yaprak şekli verilmek suretiyle kış için saklanması ve bunun sonucunda oluşan tatlı. Pestilin adının, meyve şekerlemesi anlamında İtalyanca pastillo sözcüğünden geldiği belirtilmektedir. Pestil genellikle kayısı kullanılarak yapılır. Ancak dut ile incir ve üzüm gibi diğer meyvelerden de üretilir. (sh. 513-515) Yörelere Göre Çeşitleri Gümüşhane Dut Pestili Gümüşhane Dut Pestili Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Tillo heriresi Tillo heriresi bir çeşit üzüm pestilidir. Bineytati (sinonimleri: Çörtlük, Öftük Siirtli) ve Sinceri (sinonimi: Şiraybin) üzümleri şırası, buğday unu ve beyaz toprak kullanılarak hazırlanır. Tillo heriresi Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 17.04.2023 tarihinde tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Haşhaşlı Dut Pestili Köpük Pestili Muska pestili Ayrıca bakınız Cevizli sucuk Şirin tarhanası Kaynakça Kategori:Yunan mutfağı Kategori:Kürt mutfağındaki tatlılar Kategori:Ermeni mutfağı Kategori:Osmanlı mutfağı Kategori:Balkan mutfağı Kategori:Türk mutfağındaki tatlılar