Petit Manseng (bazen Küçük Manseng nadiren "Küçük Manseng" denir) esasen Güney Batı Fransa'da yetiştirilen beyaz şaraplık bir üzüm çeşididir. Manseng ailesindeki herhangi bir üzümün en kaliteli şarabını üretir. Adı küçük, kalın kabuklu meyvelerinden türemiştir. Küçük bir asmanın verimi ile birleştiğinde çoğu Petit Manseng bağcısı hektar başına yaklaşık 15 hl şarap üretir. Üzüm geç hasat tatlı şarabı üretmek için aralık ayına kadar asma üzerinde bırakılır. Üzüm esasen Gascony, Jurançon ve Pacherenc du Vic-Bilh'de yetiştirilir ancak son zamanlarda Kaliforniya, Kuzey Georgia, Virjinya ve Ohio gibi New World şarap bölgelerinde de ilgi çekmektedir. Mayıs 2020'de CSIRO bilim adamları Avustralya'nın ilk olarak 1979'da ithal edilen Petit Manseng ekimlerinin aslında Gros Manseng olduğunu DNA analiziyle keşfettiler. Bunun nedeni Viognier'in beyaz şarap içenler arasında popülerliğe giden yolunu takip etmesi beklenmektedir. Basklı yerleşimciler "Manseng" ve Tannat üzümlerini yeni evlerine beraberlerinde getirdiklerinde Uruguay'da zaten vardı. Beyaz üzüm olarak kolayca tanınabilir olmasına rağmen gerçek Manseng aslında kara üzümdür, Petit Manseng olan şarap hala normalde sadece "Manseng" olarak etiketlenir. Neredeyse kuru üzüm benzeri üzümlerden yapılan geç hasat şarabı üretmek için üzümü genellikle asmanın üzerinde bırakılır. Eş anlamlısı Petit Manseng aynı zamanda Escriberou, Ichiriota Zuria Tipia (İspanya'da ), Mansein, Mansein Blanc, Manseing, Mansenc Blanc, Mansenc Grisroux, Manseng Blanc, Manseng Petit Blanc, Mansengou, Mansic, Mansin, Mausec, Mausenc Blanc, Miot, Petit Mansenc ve Petit Manseng Blanc eş anlamlısı olarak da bilinir. Ayrıca bakınız Gros Manseng Kaynakça Kategori:Beyaz şarap üzüm çeşitleri Kategori:Fransız üzüm çeşitleri