Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Peynirini Mağarası (Derbent)

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Peynirini Mağarası, Konya ili, Derbent ilçesi Mülayim köyünde yer alan mağaradır. Fiziki özellikleri Peynirini Mağarası, Aladağ'ın (2339 m) kuzeydoğu sırtında, Miskinçukuru Deresi yakınlarında bulunur. Triyas Devri Kalkerleri içinde kimyasal ayrışma ile oluşmuştur. Çevrede karasal iklim görülür, ortalama yağış 612mm, ortalama sıcaklık 7,4°C'dir. Mağara 24,5 m derinliğe, 187 m uzunluğa sahiptir. Mağaranın ilk bölümü; Giriş, Peynir Salonu ve Alt Salon bölümlerinden oluşur ve donanımsız girilebilir. Peynir salonu girişten 7 m aşağıda, 6 m yüksekliğinde, 11 m genişlik, 21 m uzunluğundadır. Peynirler burada olgunlaştırılmaktadır. Alt Salona dar bir geçit ile geçilir. Mağara iklimi Mağara çevresinde yıllık ortalama sıcaklık 9°C, mağara giriş, peynir salonu ve alt salonda 6°C dir. Dışarıda en yüksek sıcaklık 26°C, Peynir Salonu ve girişte 8°C, Alt salonda 7°C'dir. En düşük sıcaklıklar dışarıda -11°C, girişte 3°C, alt salonda 6°C, Peynir Salonunda 4°C'dir. Yıllık sıcaklık farkı mağara dışında 37°C, girişte 5°C, peynir salonunda 4°C, Alt Salonda 1°C'dir. Mağarada girişten sonra dış atmosfer şartlarında etkilenme azalmaktadır. Girişi yukarıda olan mağaraların içine kışın soğuyan hava dolmaktadır. Yazın dışarıda hava ısınsa da içeri yerleşen soğuk hava daha ağır olduğundan yıl boyu burada kalır. Bu şekilde kuyu şekilli dikey mağaralar ve ağız kısmı yukarıda olan mağaralar "soğuk hava kapanı" özelliği gösterir. Mağara çevresinde yıllık nemlilik %68,2, peynir Salonu ve girişte %99,6, Alt Salonda %100'dür. Mağara içinde yıllık nem değişimi sıfırdır. Peynir üretimi Mağaraların yıl boyu sabit bir iklime sahip olması, gıda depolama veya olgunlaştırmada kullanılmasını sağlamıştır. Hazırlanan tulum peyniri farklı bir tat ve aroma kazanması için deri tulumlar veya plastik bidonlar içinde mağarada altı ay depolanmaktadır. Mağaranın işletmesi Derbent Belediyesi tarafından kiralama yöntemi ile gerçekleşmektedir. Mağarada 2018'de 43 ton, 2019'da 38 ton peynir üretilmiştir. Üreticiler peynirin çoğunluğunu kendileri tüketmekte, kalanını yöresel pazarlarda satmaktadır. Peynirini Tulum Peyniri coğrafi işaret alarak bilinirliğini artırması tavsiye edilmektedir. Ulaşım Mulayim Mahallesi Derbent'e 9km, Konya merkeze 50km uzaklıktadır. Mahalleden mağaraya 3km uzunluğunda toprak yolla ulaşılır. Mağara II. Derece Doğal Sit Alanı ilan edilmiştir. Kaynakça Kategori:Derbent, Konya Kategori:Konya'daki yeryüzü şekilleri Kategori:Türkiye'deki mağaralar
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri