küçükresim|275x275pik|Bir kase Pico de gallo Pico de gallo , salsa fresca ve salsa cruda olarak da adlandırılır, Meksika mutfağında yaygın olarak kullanılan bir salsa türüdür. Geleneksel olarak doğranmış domates, soğan, serrano biberlerinden (alternatif olarak jalapeño veya habanero kullanılabilir), tuz, limon suyu ve kişniş ile yapılır. Pico de gallo, diğer Meksika sıvı salsalarıyla aynı şekilde kullanılabilir. Daha az sıvı içerdiği için taco ve fajita gibi yemeklerde de ana malzeme olarak kullanılabilir. Domates bazlı çeşit, yaygın olarak salsa picada (kıyılmış / doğranmış sos) olarak bilinir. Meksika'da normalde salsa mexicana (Meksika sosu) olarak adlandırılır. Kırmızı domates, beyaz soğan, yeşil biber ve kişniş renkleri Meksika bayrağının renklerini anımsattığı için salsa bandera (bayrak sosu) olarak da adlandırılır. Meksika'nın birçok bölgesinde pico de gallo terimi, domates, tomatillo, avokado, portakal, jícama, salatalık, papaya veya hafif acı biberle yapılan çeşitli salataları (meyve salataları dahil), salsa veya dolguları tanımlar. Malzemeler limon suyuna ve isteğe bağlı olarak acı sos veya chamoy ile katılır, ardından tuzlu bir biber tozu serpilir. Etimoloji Yemek yazarı Sharon Tyler Herbst'e göre, pico de gallo horoz gagası olarak adlandırılmıştır çünkü insanlar onu başparmağı ve işaret parmağı arasına sıkıştırarak yer. Rick Bayless ve Deann Groen, Authentic Mexican: Regional Cooking from the Heart of Mexico adlı kitaplarında, ismin kuş yemi benzeri dokusuna ve kıyma görünümüne işaret edebileceğini düşünmektedir. Sonora bölgesinin pek çok yerli sakini, salsanın bu şekilde adlandırıldığını, çünkü serrano biberinin bir horozun gagasını andırdığını ifade etmektedir. Ayrıca bakınız Salata Meksika yemekleri listesi Kaynakça Kategori:Vegan mutfağı Kategori:Sebze yemekleri Kategori:Tex-Mex mutfağı Kategori:Salatalar Kategori:Meksika mutfağı Kategori:Güneybatı Amerika Birleşik Devletleri mutfağı Kategori:Çeşniler