[[Dosya:kiymalipidefrini.jpg|küçükresim|sağ|Pide pişirilen bir kara fırın]] Pide, Türk ve Orta Doğu mutfaklarında yaygın olan, Balkan mutfaklarında da görülebilen yassı bir ekmek çeşididir. Ekmek olarak kullanımı Pide somun ekmekler gibi gündelik sofralarda ve ayrıca kebap salonlarında sık sık "tırnak pide" olarak tüketilir. Döner, Adana kebabı, İskender Kebabı gibi et yemeklerinde etin altına dörtgen şeklinde kesilmiş parçalar halinde konarak servis yapılır. Pide özellikle Ramazan aylarında iftar ve sahur sofralarında tercih edilen bir ekmek türüdür. Açık ekmek Kebabın dürüm olarak sarıldığı lavaş ekmeğe Şanlıurfa'da verilen isimdir. Açık ekmek, lavaş gibi ancak biraz daha ince hazırlanır. Şekli uzun ve ovaldır. Ayrıca Şanlıurfa'da özellikle kebap, tepsi yemekleri ve çiğ köfteyle birlikte tüketilen ve mahalle fırınlarında üretilen çok ince, uzun oval şekildeki ekmeğe verilen isimdir. Şanlıurfa Açık Ekmeği (Urfa Açık Ekmeği) 20.12.2017 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Antep Tırnaklı Pidesi / Gaziantep Tırnaklı Pidesi / Antep Pidesi Antep mutfak kültürünün önemli bir unsuru olan Antep Tırnaklı Pidesi / Gaziantep Tırnaklı Pidesi / Antep Pidesi; yaklaşık 20 cm eninde, 39 cm boyunda ve yaklaşık 1 cm kalınlığında oval şekilde düz ekmektir. Hamur halindeyken yapılan tırnaklama nedeniyle yüzeyinde yaklaşık 1,35 x 1,40 cm boyutlarında ve genellikle homojen dağılım gösteren tırnak aralıkları bulunur. Antep Tırnaklı Pidesi / Gaziantep Tırnaklı Pidesi / Antep Pidesi Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Şanlıurfa Tırnaklı Ekmeği Şanlıurfa Tırnaklı Ekmeği 20 Mart 2018 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Malatya Pidesi/ Malatya Açık Ekmeği Malatya Pidesi/ Malatya Açık Ekmeği 28.09.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Afyonkarahisar Ak Pide / Afyonkarahisar Tırnak Pidesi Malatya Pidesi/ Malatya Açık Ekmeği 30.11.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Ayrıca bakınız Ramazan pidesi Haçapuri Pita Etliekmek Kaynakça Kategori:Türk mutfağındaki yassı ekmekler Kategori:Yassı ekmek yemekleri Kategori:Yunancadan Türkçeye geçen sözcükler