Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Pieter Coecke van Aelst

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
sağ|küçükresim|200px|Pieter Coecke van Aelst, Portre küçükresim|200px|Müneccim Kralların Tapınması küçükresim|200px|Son Akşam Yemeği Pieter Coecke van Aelst, (d. 14 Ağustos 1502, Aelst (bugün Aalst) - ö. 6 Aralık 1550, Brüksel) Flaman ressam, gravür sanatçısı, desinatör ve mimarlık kuramcısı. Adı Pieter Coecke olan ve doğum yeri Aelst'i (bugün Aalst) unvan olarak kullanılan sanatçı atölye eğitimi gördü, Brüksel ve Roma'da anıt mimarisi, bezeme sanatları, halı desinatörlüğü gibi alanlarda kendisini yetiştirdi. 1533'te bağlı bulunduğu loncanın isteğiyle bir delegasyon eşliğinde halı ticareti için İstanbul'a gönderildi. Başkentte bir yıl kaldı. Türkçeyi öğrendi, saraya kadar girip I. Süleyman'ın (Kanuni) takdirini kazandı, hatta padişahın bir geçit törenindeki resmini bile gravür (oymabaskı) halinde yaptı, ayrıca İstanbul'un, Balkanlar'ın yaşamından çeşitli sahneleri ve giysileri resmetti. I. Süleyman'ın Hipodram'dan (Atmeydanı'ndan) Geçit Töreni, Bir Sünnet Düğünü, Bir Cenaze Alayı, Bayram İlanı, Türklerin Kent Dışı (Taşra) Yaşamı, Türkler Nasıl Yemek Yerler?, Türkler Nasıl Seyahat Ederler? adlı çalışmaları bunlardandır. Pieter Coecke ertesi yıl Kutsal Roma-Germen İmparatoru V. Karl 'ın (Şarlken) saray ressamı payesini kazandı. Çalışmalarını Brüksel, Roma ve çeşitli Rönesans kentlerinde sürdürdü. İtalyan mimarisinin ustalarından Felemenkçeye çeviriler yaptı. Mesleki çalışmaları kapsamında mimarlık, duvar inşaatı, goblen desinatörlüğü, perspektif vb konularda yazdığı kitaplar, Aziz Paulus'un Hayatı, Yaşu'nun Öyküsü, Büyük Günahlar adlı duvar halısı resimleri de bulunur. Bazı yağlı boya tabloların onun tarafından yapıldığı, böylece Anvers'in gotik maniyerizminden romantizme geçişi başlatan ressam olduğu sanılmaktadır. Rönesans'a katılan ilk Flaman sanatçılar arasında yer alan Coecke hakkındaki diğer bir kayda değer bilgi de ünlü ressam Pieter Brugel'i atölyesine çırak alıp yetiştirmiş ve kendisine damat seçmiş olmasıdır. Eserleri İsa ve Öğrencileri Emmaus Yolunda, Tahta tuval üzerine yağlı boya, 68 x 87cm, Özel koleksiyon İsa'nın Çarmıh'tan İndirilmesi, yak. 1535, Tahta tuval üzerine yağlı boya, 119 x 170cm, Amstelkring Müzesi, Amsterdam Kutsal Üçleme, Tahta tuval üzerine yağlı boya, 98 x 84cm, Museo del Prado, Madrid Kruisiging, Wandtapijt, Forlì Belediye Resim Müzesi, Forli Triptik, 1530'lar, Tahta tuval üzerine yağlı boya, 105 x 68cm (ortada), 105 x 28cm (her bir kanat), Özel koleksiyon Triptik: Müneccim Kralların Tapınması, Tahta tuval üzerine yağlı boya, 89 x 57cm (ortada), 89 x 25cm (her bir kanat), Özel koleksiyon Triptik: İsa'nın Çarmıhtan İndirilmesi, 1540-1550, Tahta tuval üzerine yağlı boya, 262 x 172cm (ortada), 274 x 84cm (her bir kanat), National Museum of Ancient Art, Lisbon Dış bağlantılar Web Gallery of Art: Pieter van Aelst Kategori:1502 doğumlular Kategori:1550 yılında ölenler Kategori:Bruegel ailesi Kategori:16. yüzyıl Flaman ressamları
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri