Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Pilaki

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Pilaki, Türk mutfağının zeytinyağlı (bu yüzden soğuk yenen), başlıca soslu yemeklerinden birkaçına verilen isimdir. En bilineni "Barbunya Pilaki"nin içinde ana malzeme olarak benekli kuru hali kullanılan bir çeşit fasulye olan barbunyadır. "Balık Pilaki" ise yazın Levrek, kışın palamut veya uskumru ile yapılır. Zeytinyağında pembeleştirilmiş ince kıyım baş soğan ve sarımsak, pilakinin sosunun tadını, domates salçası ise rengini ve ekşiliğini sağlar. Bir gün önceden ıslatılıp haşlanmış, süzülmüş, ve sosun içinde yavaş ateşte, veya 180 derece fırında pişirilmiş barbunya fasulyesi ya da "Balık Pilaki"de halka kesimi balık yemeğin esas kısmıdır. Küp kesilmiş ve fasulyenin yanı sıra pişirilen patates, havuç, kereviz, gibi şeyler çeşni katar. Tuz, ve bazen şeker, pişirirken tat için katılır. Yemek soğutulduktan sonra üstünde limon, maydanoz ve sızma zeytinyağı ile servis edilir. Osmanlı Mutfağındaki Pilaki Çeşitleri Melceü’t-Tabbâhîn Basılı ilk yemek kitabı Melceü’t-Tabbâhîn'de çeşitli pilaki tarifleri vardır. Bunlar: Dana pilakisi, kefal balığı pilakisi, yağsız uskumru pilakisi, diğer balık pilakisi, istiridye pilakisidir. Mükemmel ve Mufassal Aş Ustası Mükemmel ve Mufassal Aş Ustası yemek kitabında çok çeşitli pilaki tarifleri vardır. Bunlar: Uskumru pilakisi, midye pilakisi, palamut pilakisi, mantar pilakisi, domates pilakisi, fasulye pilakisi, diğer çeşit fasulye pilakisi, türlü sebze pilakisidir. Ayrıca bakınız Piyaz Kaynakça Kategori:Türk mutfağındaki mezeler Kategori:Türk mutfağındaki balık yemekleri‎ Kategori:Türk mutfağı Kategori:Türk mutfağındaki pilakiler Kategori:Osmanlı mutfağındaki pilakiler
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri