Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Piribeyli, Yunak

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Piribeyli Konya'nın Yunak ilçesine bağlı 2013 itibarı ile bir mahalledir.Yunak ilçesinin kuzeybatısında yer alan Piribeyli, dağlık bir bölgede konumlanmıştır. İlçe merkezine uzaklığı ise yaklaşık olarak 20 kilometredir. Tarih alt=Kasaba meydani (dibegin basi) ve Atatürk heykeli|küçükresim|Kasaba meydanı ve Atatürk heykeliPiribeyli yaklaşık 300 yıl önce Elazığ Harput’tan gelen Kör Süleyman Bey tarafından, eski Pissia kalıntılarının bulunduğu yerde kuruldu. Cumhuriyet dönemine kadar Medrese-i İlmiye okulunun bulunduğu ve eğitim merkezi olan Piribeyli, daha önceleri Afyon ili Emirdağ ilçesine bağlıyken, 24 Mart 1966'da Konya ili Yunak ilçesine bağlandı. 27 Şubat 1971'de belediye statüsü alarak beldeye dönüştü. 12 Kasım 2012'de TBMM'de kabul edilen 6360 sayılı kanun ile mahalle oldu. Kurtuluş Savaşı sırasında Piribeyli, Yunan kuvvetleri tarafından işgal edilmiş olmasına rağmen, Sakarya Savaşı'ndan sonra Mürettep tümeni tarafından geri alınmıştır. Behiç Erkin gözetiminde Azarıköy-Piribeyli Dekovil hattı inşa edillerek, orduyu Büyük Taarruza hazırlamak için köyün çevresine geçici demiryolu döşenmişti. Piribeyli, Batı cephesinin karargahı olan Akşehir Karargahı'na yakınlığı ve stratejik konumu sebebiyle önemli bir rol oynadı. Köy halkı mühimmat taşıma görevini üstlendi, İnebolu - Akşehir arası kağnı arabaları ile levazım malzemeleri taşındı. Kasaba meydanında mücadeleyi simgeleyen devasa bir Atatürk heykeli bulunmaktatır. Kasaba pazar meydanında eğitim uçuşu esnasında kasaba yakınlarına düşen Türk Hava Kuvvetleri pilotları için ayrıca bir şehitlik anıtı yer almaktadır. küçükresim|W. & A.K. Johnston. Anadolu. 1911 haritalarında yer alan Piribeyli.Atatürk'ün Piribeyli kasabasıyla ilgili büyük taarruz öncesi orduyu güneye kaydırması ile ilgili meşhur sözü; Piribeyli adının tarihçesi Cumhuriyetin ilanına kadar Medrese-i İlmiye okulunun bulunduğu eğitim merkezi olması büyük alimlerin yetişmesi ve bu alimlerin mesleklerinde üstad olmaları dolayısıyla halk arasında pirlerin beyi manasına gelen “Piribeyli” ismini aldığı bilinmektedir. Önemli yerler Eski Piribeyli Kasabası Belediye parkında çok sayıda Likaonya döneminden kalma antik mezar steli, mimari parçalar ve pithoslar bulunmaktadır ve Piribeyli çevresinde çok fazla tümülüs bulunmuştur. Ekonomik durumu Halkın genel geçim kaynağı çiftçilik ve hayvancılıktır. Buğday, arpa, mısır, nohut ve mercimek gibi tarım ürünlerinin yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ayrıca hayvancılık da köyün ekonomisinde önemli bir yer tutmaktadır. Halkın büyük çoğunluğu Avrupa da idareci ve işçi olarak çalışmaktadır. Nüfus Ayrıca bakınız Pissia : Kalıntıları Piribeyli yakınlarında yer alan Amorium yerleşkesi. Amorium : Piribeyli yakınlarındaki Hisarköy'de yer alan Bizansın 7. yüzyılda ikinci büyük ve yağmalanmış şehri. Amorion'un yağmalanması Dış bağlantılar Resmi Web Sitesi Kaynakça Kategori:Yunak'ın mahalleleri Kategori:Bilgi kutusu bulunmayan yerleşim yerleri
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri