Pirinç sirkesi mayalanmış pirinçten yapılan bir sirke türüdür. Hafif ekşi, hafif tatlı bir tadı olan pirinç sirkesi çoğunlukla Doğu Asya ve Güneydoğu Asya mutfağında kullanılır. Salamura yapımında, salata üzerine veya turşu yapımında kullanılabilir. Renk olarak saydam veya kırmızıdan kahverengine kadar değişebilen tonlarda olabilir. Pirinç sirkesi aynı zamanda Fosfor, Potasyum, Magnezyum ve Kalsiyum gibi elementleri de içerir. Kore Korede, ssal-sikcho (쌀식초, "pirinç sirkesi") Japonya Japonyada, (米酢 komezu, "pirinç sirkesi" kısaca 酢 su, "sirke") yumuşak bir tadı olan ve rengi saydamdan açık sarıya değişebilen şekildedir. Çin Çindeki pirinç sirkeleri (醋 cù, "sirke") biraz daha sert ve renk olarak kırmızı, kahverengi ve siyah tonlarındadır. Bu yüzden pirinç şarabına benzetilip, pirinç şarap sirkesi diye de bilinirler. Çin'de pirinç sirkesinin birçok çeşidi bulunur. Zencefil, şeker veya portakal kabuğuyla tatlandırılmış pirinç sirkesi bulmak bile mümkündür. Kaynakça Kategori:Kore mutfağı Kategori:Japonya mutfağı Kategori:Çin mutfağı