küçükresim|250px|Piruhi Piruhi; un, yumurta, tulum peyniri, tereyağı, et suyu ve ceviz içinden yapılan bir hamur yemeğidir. Pirohi, piruhi ve piruşki Rusça kökenli bir kelimedir. Bir çeşit mantıdır. Osmanlı mutfağında yer alır. Kayseri'de soğanlı peynir içi hazırlanır ve klasik mantı boyutlarında hamur üçgen şeklinde bu iç ile doldurulduktan sonra önce ya az yağ ile tavada kızartılır ya da fırına verilir. Sonrasında fırından çıkmış piruhi mantı gibi pişirilir ve sulu yenir. Amasya bölgesinde kaypak olarak bilinmektedir. Osmanlı Mutfağındaki Çeşitleri Ev Kadını (Ayşe Fahriye 1883) yemek kitabında tarifi verilmiştir.Mükemmel ve Mufassal Aş Ustası yemek kitabında on altıncı fasılda bulunan börekler kısmında tarifi verilmiştir. Kıbrıs'da Çeşitleri Pirohu olarak bilinir. Mantı hamuru içine nor(lor) peyniri konulur. Et suyunda pişirilir.Üzerine kuru nane konulur.Kuzey Kıbrıs Türk mutfağında ve Güney Kıbrıs Rum mutfağında yapılmaktadır. Kaynakça Kategori:Türk mutfağındaki hamur işleri Kategori:Rusçadan Türkçeye geçen sözcükler Kategori:Kıbrıs mutfağı Kategori:Kıbrıs Türk mutfağı