Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Polatlı Höyük

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Polatlı Höyüğü, Ankara İl merkezinin 65km. güneybatısında, Polatlı İlçesinde yer alan bir höyüktür. Burhan Tezcan'ın 1956 yılında yayımladığı bir çalışmasında Zafer Höyük olarak gösterilmiştir. Tepe, 200 metre çapında ve 25 metre yüksekliktedir. Kazılar Höyükteki ilk kazı çalışmaları, tahribatı önlemek için 1949 yılında Seton Lloyd ve Nuri Gökçe başkanlığında üç haftalık bir kurtarma kazısı olarak yapılmıştır. Tabakalanma Kazılarda ana toprağa kadar 4 tabakada 31 yapı katı saptanmıştır. Tabakalar eskiden yeniye doğru şu şekilde gösterilmektedir. I. tabaka (I.-X. yapı katları) Erken Tunç Çağı II. ve III. Evre II. tabaka (XI.-XV. yapı katları) Erken Tunç Çağı II. ve III. Evre III. tabaka (XVI.-XXII. yapı katları) MÖ 2. binyılın ilk yüzyılı (Asur Ticaret Kolonileri Çağı) IV. tabaka (XXIII.-XXXI. yapı katları) Hitit Dönemi. Buluntular Tüm yapı katlarında binalar taş temel üzerine kerpiç duvarlarla yapılmıştır. Dörtgen planda oldukları düşünülmektedir. Dam çöküntülerine bakılarak yapıların düz damlı olduğuna karar verilmiştir. Kazılarda bulunan mezarlar, Polatlı Höyük'teki ölü gömme geleneğinin zaman içindeki değişimi hakkında ilginç bilgiler sağlamıştır. I. yapı katında basit toprak bir mezarda hocker durumunda (ana rahmindeki gibi) ve sağ yanına yatırılmış bir yetişkin iskeleti bulunmuştur. Mezarda gömüt armağanı yoktur. VI. yapı katında ise 110 x 50cm. boyutlarında levha taşlardan yapılmış bir sanduka mezar açılmıştır. Bu mezarda da gömüt armağanı yoktur. VII. yapı katında ise yine sanduka bir mezarda bir çocuk iskeleti bulunmuştur. Bu mezarda gömüt armağanı olarak bir depas bulunmuştur. Üç mezarda ölüler hocker durumunda ve sağ yanlarına yatırılmış olarak bulunmuştur. Tahribat durumu Kuzey ve güney kesiminden, kerpiç yapımı için toprak alınmasıyla büyük ölçüde tahrip olmuştur. Ayrıca bina ve yollarla höyüğün etekleri ortadan kaldırılmıştır. Kazılarda ele geçen bir çeşit çift kulplu maşrapa olan depasların, yerleşmenin Troya II. tabakayla olan kültürel ilişkileri göstermektedir. Çakmaktaşı, çert, kalkedon, obsidiyen ve beyaz kuvarstan yontmataş aletler ele geçmiştir. Bunlar, ok ve mızrak uçları, orak-bıçak ve dilgi bıçaklardır. Dış bağlantılar Yakın plan kroki Fotoğraflar Kaynakça Kategori:Türkiye'deki höyükler Kategori:Ankara ilindeki arkeolojik sitler
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri