Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Polietilen

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Polietilen, çok çeşitli ürünlerde kullanılan bir termoplastiktir. İsmini monomer haldeki etilenden alır, etilen kullanılarak polietilen üretilir. Plastik endüstrisinde genelde ismi kısaca PE‘dir. PE, öncelikle ambalajlama’da (plastik torbalar, plastik filmler, plastik şişeler gibi jeomembranlar) kullanılan bir polimer'dir. 2017 itibarıyla, bütün plastik pazarının %34'üne denk gelen yıllık 100 milyon tondan fazla polietilen reçinesi üretilmiştir. Etilen molekülü CH, aslında çift bağ ile bağlanmış iki CH’den oluşur. (CH=CH) PE genellikle etilen, çeşitli n değerleri ile benzer polimer karışımıdır. Alçak yoğunluklu veya yüksek yoğunluklu olabilir:düşük yoğunluklu polietilen yüksek basınç ve yüksek sıcaklık kullanılarak ve yüksek yoğunluklu polietilen düşük basınç ve düşük sıcaklık kullanılarak ekstrüde edilir. Dünyada en çok üretilen üç sentetik plastik, Polietilen, polipropilen ve Polivinil klorür’den biridir. Polietilenin üretim şekli, etilenin polimerizasyonu ile olur. Polimerizasyon metodu, radikal polimerizasyon, anyonik polimerizasyon, iyon koordinasyon polimerizasyonu ve katyonik polimerizasyon metotları ile olabilir. Bu metotların her biri farklı tipte polietilen üretimi sağlar. küçükresim|sağ|Etilen küçükresim|sağ|Polietilen Birleştirme Polietilen parçaları birleştirmek için yaygın olarak kullanılan yöntemler şunları içerir: Kaynak Sıcak gaz kaynağı Kızılötesi kaynak Lazer kaynak Ultrasonik kaynak Isı yalıtımı Isı füzyonu Sabitleme Yapışkanlar Basınca duyarlı yapıştırıcı (PSA'lar) Solvent tipi PSA'ların dağılımı Poliüretan kontak yapıştırıcılar İki bileşenli poliüretan Epoksi yapıştırıcı'lar Sıcakta eriyen yapıştırıcı'lar Polietilenin polar olmayan tür olması ve solventlere karşı yüksek dirence sahip olması nedeniyle yapıştırıcı'lar ve solvent'lerde nadiren kullanılır. Yüzey kimyası veya yükü plazma aktivasyonu, alev işlemi veya korona işlemi ile değiştirilirse basınca duyarlı yapıştırıcı'lara (ingilizce: Pressure-sensitive adhesive, kısaca PSA) uygulanabilir. Polietilenin sınıflandırılması Polietilen yoğunluk ve kimyasal özellikleri baz alınarak çeşitli kategorilerde sınıflanır. Mekanik özellikleri, moleküler ağırlığı, kristal yapısı ve dallanma tipine bağlıdır. UHMWPE (ultra yüksek moleküler ağırlıklı PE) HDPE (yüksek yoğunluklu PE) HDXLPE (yüksek yoğunluklu çapraz bağlı PE) PEX (çapraz bağlı PE) MDPE (orta yoğunluklu PE) LDPE (düşük yoğunluklu PE) LLDPE (lineer bağlı düşük yoğunluklu PE) VLDPE (çok düşük yoğunluklu PE) Özellikleri Özellikleri tiplere göre değişiklik gösterse de; dış ortam koşulları ve neme karşı iyi direnç, esneklik, zayıf mekaniksel kuvvet ve üstün kimyasal direnç genel özellikleri olarak sayılabilir. Kaplar, plastik kutular, mutfak eşyaları, kaplamalar, boru ve tüp, oyuncak, kablolarda yalıtkan tabakalar, paketleme ve ambalaj filmi gibi çok yaygın bir kullanım alanı olup. Düşük maliyetlidir. Kaynakça Kategori:Termoplastikler Kategori:Saydam malzemeler Kategori:Alman icatları
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri