küçükresim|Bir bütün, ortadan bölünmüş ve bir dilim portakal küçükresim|Portakal Portakal, sedef otugiller ailesindeki çeşitli narenciye türlerinin bir meyvesidir; öncelikle acı portakal olarak da adlandırılan ilgili Citrus aurantium'dan ayırt etmek için tatlı portakal olarak da adlandırılan citrus sinensis'i ifade eder. Tatlı portakallar eşeysiz olarak çoğalır ve (çekirdek embriyonu yoluyla apomiksis) tatlı portakal çeşitleri mutasyonlarla ortaya çıkar. Portakal, pomelo (Citrus maxima) ve mandalina (Citrus reticulata) arasında bir melezdir. Kloroplast genomu ve dolayısıyla maternal soyu, pomelonun genomudur. Tatlı portakalın tüm genomu dizilenmiştir. Portakal ilk olarak Güney Çin, Kuzeydoğu Hindistan ve Myanmar'ı kapsayan bir bölgede ortaya çıkmıştır ve adından ilk kez MÖ 314'de Çin literatüründe söz edilmiştir. 1987 yılı itibarı ile portakal ağaçları dünyada en çok yetiştirilen meyve ağacı olmuştur. Portakal ağaçları, tatlı meyveleri için tropikal ve subtropikal iklimlerde yaygın olarak yetiştirilir. Ağacın meyvesi taze yenebilir, suyu veya kokulu kabuğu işlenebilir. 2012 itibarıyla tatlı portakallar, narenciye üretiminin yaklaşık %70'ini oluşturmaktadır. 2017'de dünya çapında 73 milyon ton portakal yetiştirildi, Brezilya dünyadaki üretimin %24'ünü karşıladı. Onu Çin ve Hindistan izledi. Kaynakça Dış bağlantılar Citrus sinensis List of Chemicals (Dr. Duke's Phytochemical and Ethnobotanical Databases), USDA, Agricultural Research Service. Oranges: Safe Methods to Store, Preserve, and Enjoy. (2006). University of California Agriculture and Natural Resources. Accessed May 23, 2014. Kategori:Kaliforniya'nın sembolleri Kategori:Florida'nın sembolleri Kategori:Tropikal tarım