Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Postanalitik felsefe

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Postanalitik felsefe, İngilizce konuşan ülkelerde baskın düşünce ekolü olan analitik felsefeden kopmayı ifade eder. Postanalitik felsefe Richard Rorty, Donald Davidson, Hilary Putnam, W.V.O. Quine ve başta olmak üzere genel olarak çağdaş Amerikan düşüncesinden devşirilmiştir. Terim, Descartes gibi modern filozoflar tarafından verilen 'nesnel gerçek' tanımını terk etmeyi savunan Amerikan pragmatizmiyle yakından ilişkilidir. Postanalitik filozoflar insan düşüncesinin, geleneğin, faydanın ve sosyal ilerlemenin keyfiliğini vurgular. Postanalitik felsefe kavramı "Postanalitik felsefe" kavramı sınırları kesin bir biçimde çizilmiş felsefi bir hareket değildir, oldukça muğlaktır. Pek çok postanalitik filozof analitik bir çizgide ve alışıldık biçimde analitik konular üzerine yazar. Richard Rorty "Bana göre analitik felsefenin profesyonel yöntemlerini tutmalı, sadece soyut düşünce yanını bir kenara bırakmalıyız. Analitik felsefeyi bir tarz olarak eleştirmek istemiyorum. Tarzı gayet iyi. Yıllar yılı aşırı derecede profesyonelliğin çok faydalı olduğunu düşünüyorum." diyordu. Richard Rorty, postanalitik felsefenin amacının analitik felsefeye karşı çıkmak değil, felsefeyi diğer tüm bilgi iddialarının türetilmesi gereken sondan bir önceki bilgi formu yapma umuduna itiraz etmek olduğunu söylüyor. Rorty, bu şekilde felsefe yapma tarzına, aydınlanma filozoflarının tasarladığı felsefe projesinin artık bekleneni verememesi üzerine bu işi başka kurumlar üstendiği için post-felsefe demeyi yeğliyordu. Kaynakça Konuyla ilgili yayınlar John Rajchman & Cornel West, Post-Analytic Philosophy, Columbia University Press, 1985. Kategori:Felsefi teoriler Kategori:Çağdaş felsefe Kategori:Analitik felsefe
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri