Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Primula auriculata

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Primula auriculata, Primulaceae (çuha çiçeğigiller) familyasından 20–25cm kadar kısa köksaplı bir Primula (çuha çiçeği) türü. Morfolojik özellikler Tüysüz çok yıllık bitkilerdir. Yapraklar eliptik ila dikdörtgen-kaşıksı veya ters mızraksı, 3–16 × ± 4 cm, taban kama şeklinde kısa yaprak saplı, ucu geniş veya yarı sivri, zarsı, kenarlar dişli veya neredeyse tamdır. Sıkapoz 4–40 cm, yapraklardan daha uzundur. Çiçekler çok sayıda, şemşiye görünümlü, yoğun bir şekilde bir arada bulunur. Brakteler şeritsi-mızrak şeklinde, sivri uçlu, taban kulaksı, genellikle çiçek sapından daha kısadır. Çiçek sapı çanak uzunluğundan daha kısadır. Çanak yapraklar çan şeklinde, 5-6 mm uzunluğunda, loblar mızrak şeklinde, hemen hemen sivri, morumsudur. Taç yapraklar pembe, menekşe veya leylak, tüp ± taç yaprakların iki katı uzunluğunda; uzuv 15-20 mm, loblar ters yüreksidir. Kapsül yumurtamsı, 5 kapaklı, çanaktan biraz daha uzundur. IUCN Kırmızı listesi Bu tür, istikrarlı popülasyonlarla yaygın olduğu ve herhangi bir büyük tehditle karşı karşıya olmadığı için IUCN Kırmızı listesinde Asgari endişe altında olarak sınıflandırılır. Dağılım bilgileri İran-Turan unsurudur. Dünya'da Afganistan, İran, Irak, Kuzey Kafkasya, Transkafkasya ve Türkiye'de yayılış yapar. Türkiye'de Kars, Hakkari, Çankırı, Kastamonu, Ağrı, Ankara, Antalya, Bursa, Erzurum, Gümüşhane, Isparta, Kütahya, Kahramanmaraş, Muğla, Rize, Sinop, Sivas, Tunceli ve Van illerinde görülür. Habitat ve Ekoloji bilgileri Bu tür genellikle alpin çayırlarda, forb topluluklarında, 2.000-4.000 m yükseklikteki yaylaların çevresinde bulunur. Potansiyel bir süs bitkisidir. Mayıs-temmuz ayları arasında çiçeklenir. Koruma eylemleri Bu türün korunmasına yönelik herhangi bir koruma programı bilinmemektedir. Orta Alborz Koruma Alanı gibi İran'ın bazı korunan bölgelerinde görülür. Kaynakça Dış bağlantılar auriculata Kategori:Ağrı florası Kategori:Ankara florası Kategori:Antalya florası Kategori:Bursa florası Kategori:Çankırı florası Kategori:Erzurum florası Kategori:Gümüşhane florası Kategori:Hakkari florası Kategori:Isparta florası Kategori:Kahramanmaraş florası Kategori:Kars florası Kategori:Kastamonu florası Kategori:Kütahya florası Kategori:Muğla florası Kategori:Rize florası Kategori:Sinop florası Kategori:Sivas florası Kategori:Tunceli florası Kategori:Van florası
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri