Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Priştine Çarşısı

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Priştine Çarşısı (; Bazar u Prištini) Kosova'da, Eski Priştine’nin 15. yüzyıldan itibaren temel ticaret merkeziydi. Priştine'nin ekonomik ve sosyal gelişiminde önemli bir rol oynadı. Eski Çarşı 1950'lerde ve 1960'larda, "Eskileri yok et, yeniyi inşa et" modernizasyon slogan altında yıkıldı. Çarşının bir zaman durduğu yerde Kosova Meclisi, Priştine Belediyesi, PTT ve Kardeşlik ve Birlik sosyalist meydanı inşa edildi. Günümüzde, PTT yerine Kosova Hükûmeti eski PTT binasında ikamet etmektedir. Tarihi Çarşı Camii ve Çarşı Hamamın kalıntıları hala yerinde duruyor. Çarşı yıkıldığında Priştine kimliğinin bir parçasını kaybetti ve kültürel mirası dağıldı. alt=Old Bazaar of Prishtina|sağ|küçükresim|Old Bazaar in 1950 alt=Brotherhood and Unity Square in Prishtina 2012|sağ|küçükresim|Brotherhood and Unity Square in 2012 Tarih Çarşılar (İngilizce çarşı, Türk pazar, Sırp базар, Arnavut Carshia) Kosova kasabalarında ve diğer Balkan ülkelerinde Osmanlı Döneminde geliştirilen eşsiz ticaret kompleksler idi. Bu çarşılar 15., 16. ve 17. yüzyıllarda inşa edildiler ve 19. yüzyılda nihai şekillerine ulaştılar. Çarşılar geleneksel kompleks olarak iki tipte geliştirildi: Kapalı Çarşı (Bezistan) ve Açık Çarşı. Kapalı Çaşılar kapalı bir mağaza kompleksi, Açık Çarşılar ise sıralar halinde el sanatları satan dükkânlardan oluşurdu. Salı günleri tüccarlar Açık Çarşılarda ürünlerini ifşa ederlerdi. 13. yüzyılda Priştine “ köy ” olarak sayılıyordu. 1525'te kasaba oldu, ancak resmi olarak sadece 1775'te kabul edildi. 14. ve 15. yüzyıllar boyunca, önemli bir madencilik ve ticari merkez haline geldi. İlk tüccarların dükkânları 16. yüzyılda ortaya çıktı. 1660 yılında Evliya Çelebi, Priştine'nin çarşısı, hamamı, 11 han ve yaklaşık 300 farklı dükkân olduğunu anlatıyor. 18. ve 19. yüzyıllarında Eski Çarşı'daki dükkânlar ekonomik açıdan çok önemliydiler. Ammie Boue'ye göre, 1830'da Eski Çarşı Priştine'nin merkezi göbeğidi. Bu sırada (1840), Priştine Çarşısı'nda yaklaşık 200 tane el sanatları satan dükkân vardı. Bu yıllarda Priştine, esnafın ve sanatkârların düzenlediği fuarlarla da tanınıyordu. İlk ve en büyük fuarına 1879'da 1200-1500 insan katıldı. 1893-96'da Priştine'yi ziyaret ettikten sonra Sırbistan Kraliyetin Başkonsolos Yardımcısı Branislav Nušić Priştine'nin çok canlı bir ticaret alanına sahip olduğunu söyelmiş. Nušić'e göre, 1902 yılında Priştine'de 500 mağaza, 12 han, 12 cami, 1 saat kulesi ve bazı depolar bulunurdı. Dünya Savaşları arasında Priştine'nın 240 mağazası çoğunlukla Eski Çarşı'da bulunurmuş. İkinci Dünya Savaşı'nın eşiğinde, yaklaşık 60 farklı el sanatları icra eden 365 özel mağaza vardı. Savaştan sonra ekonomi sanayileştikce el sanatları azaldı. Kaynakça Kategori:Kosova Vilayeti Kategori:Priştine'deki yapılar Kategori:Çarşılar Kategori:Bilgi kutusu bulunmayan yapılar
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri