Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Proses akış şeması

bullvar_katip

Administrator
Katılım
21 Mayıs 2024
Mesajlar
532,105
Proses akış şeması (çoğunlukla İngilizce kısaltması olan PFD ile anılır), bir endüstriyel süreçteki kütle ve enerji dengelerinin görselleştirilmiş halidir. Proses akış şemaları, çeşitli endüstriyel süreçlerin (örneğin kimyasal süreçlerin) madde ve enerji akımlarını, bu akımların ekipmanlar arasındaki bağlantılarını, akım debilerini ve kimyasal bileşimlerini göstermekle beraber, süreçte kulanılan ekipmanların operasyon koşullarını da gösterir. ISO 10628 gibi uluslararası standartlara göre çizilen proses akış şemaları, ekipmanları ve akımları gösteren semboller ve çizimlerden oluşur. İçerik küçükresim|Açık kaynak bir yazılım olan Dia'dan alınmış bazı tipik proses akış şeması sembolleri. Proses akış şemaları, bir tasarım işinde genelde ilk oluşturulan akış şemalarındandır. Tipik bir proses akış şeması, okuyucuya aşağıdaki süreç bileşenlerini sembolik olarak gösterir: Ana borular Madde akımının yönü Ana mekanik ekipmanlar Ana enstrümantasyon ve kontrol bileşenleri Bu bilgilerin yanı sıra, proses akış şemalarında çeşitli tasarım verileri de bulunmaktadır. Bu veriler aşağıdaki gibi sıralanabilir: Süreçteki mekanik ekipmanların (örneğin pompalar, ısı değiştiriciler, distilasyon kolonları vs.) tasarımında kullanılan koşullar Ekipmanların operasyon ve tasarım parametereleri (basınç ve sıcaklık) Madde akımlarının kimyasal bileşimi Proses akış şeması örnekleri Aşağıdaki proses akış şeması kimya mühendisliğinde amin gaz arıtma tesisi olarak bilinen bir ünite prosesini göstermektedir: [[Dosya:AmineTreating.png|bağlantı=https://en.wikipedia.org/wiki/File:AmineTreating.png|orta|çerçeveli|Çeşitli kimyasal tesislerinde, rafinerilerde kullanılan tipik bir amin gaz arıtma prosesini gösteren bir proses akış şeması.]] İlgili standartlar Proses akış şemaları bazı uluslararası standartlara göre düzenlenmektedir. Aşağıda bu standartlar sıralanmıştır: ISO 15519-1:2010 (İngilizce): Specification for diagrams for process industry — Part 1: General rules ISO 15519-2:2015 (İngilizce): Specifications for diagrams for process industry — Part 2: Measurement and control ISO 10628-1:2014 (İngilizce): Diagrams for the chemical and petrochemical industry — Part 1: Specification of diagrams ISO 10628-2:2012 (İngilizce): Diagrams for the chemical and petrochemical industry — Part 2: Graphical symbols ANSI Y32.11: Graphical Symbols For Process Flow Diagrams (2003'te yürürlükten kalktı) SAA AS 1109: Graphical Symbols For Process Flow Diagrams For The Food Industry Ayrıca bakınız HAZOP Borulama ve enstrümantasyon şeması (P&ID) Sembolik dil (mühendislik) Notlar Kaynakça Konuyla ilgili yayınlar Dış bağlantılar Engineering Tool Box sitesinden "PFD" Proses endüstrilerinde kullanılan basitleştirilmiş proses akış şemaları ve akış diyagramları. Kategori:Kimyasal süreç mühendisliği Kategori:Boru tesisatı Kategori:Diyagramlar Kategori:Süreç mühendisliği
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz.

Zevkine göre renk kombinasyonunu belirle

Tam ekran yada dar ekran

Temanızın gövde büyüklüğünü sevkiniz, ihtiyacınıza göre dar yada geniş olarak kulana bilirsiniz.

Izgara yada normal mod

Temanızda forum listeleme yapısını ızgara yapısında yada normal yapıda listemek için kullanabilirsiniz.

Forum arkaplan resimleri

Forum arkaplanlarına eklenmiş olan resimlerinin kontrolü senin elinde, resimleri aç/kapat

Sidebar blogunu kapat/aç

Forumun kalabalığında kurtulmak için sidebar (kenar çubuğunu) açıp/kapatarak gereksiz kalabalıklardan kurtula bilirsiniz.

Yapışkan sidebar kapat/aç

Yapışkan sidebar ile sidebar alanını daha hızlı ve verimli kullanabilirsiniz.

Radius aç/kapat

Blok köşelerinde bulunan kıvrımları kapat/aç bu şekilde tarzını yansıt.

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Geri